Po sporu o podmornicah Francija in Avstralija zdaj usmerjeni v prihodnost

Svet 01. Jul 202216:51 0 komentarjev
Emmanuel Macron, Anthony Albanese
Benoit Tessier/REUTERS

V Parizu sta se sestala francoski predsednik Emmanuel Macron in avstralski premier Anthony Albanese. Po sporu zaradi podmornic, ki je lani oziroma v času, ko je bil na čelu avstralske vlade še Scott Morrison, močno zaostril odnose med Parizom in Canberro, je Macron danes dejal, da se želi osredotočiti na prihodnost in popraviti odnose med državama.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je danes v Parizu sestal z novim avstralskim premierjem, laburistom Anthonyjem Albanesejem, da bi popravil odnos med državama po lanskem diplomatskem sporu zaradi odstopa Avstralije od pogodbe o nakupu podmornic. Pogovori so med drugim bili osredotočeni na vojno v Ukrajini, stabilnost na Pacifiku in podnebne spremembe.

To je bilo prvo uradno srečanje avstralskega in francoskega voditelja, odkar je nekdanji avstralski premier Scott Morrison (Liberalna stranka) septembra lani prekinil pogodbo s Francijo o nabavi podmornic.

Ob robu srečanja z Macronom je avstralski premier pozdravil nov začetek v odnosih s Francijo, Macron pa je dejal, da nedavna izvolitev Albaneseja in prvi pogovori med njima pomenijo pripravljenost za ponovno vzpostavitev zaupanja med državama in odnosa, ki temelji na vzajemnem spoštovanju.

Obisk, ki je šel dlje od spora o podmornicah

Obisk ni bil osredotočen zgolj na odnose med državama, temveč sta voditelja razpravljala tudi o vojni v Ukrajini, stabilnosti na Pacifiku in o podnebnih spremembah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poudarila sta skupno stališče do vojne v Ukrajini, saj obe državi dobavljata orožje Kijevu. Macron je pohvalil tudi Albanesejevo zavezanost boju proti podnebnim spremembam, kar je nasprotno od stališča njegovega predhodnika Morrisona.

Krizo med Canberro in Parizom je lani povzročil Morrisonov odstop od pogodbe o nakupu francoskih podmornic v vrednosti 33 milijard evrov. Vlada v Canberri se je takrat namreč odločila za ustanovitev novega varnostnega zavezništva Aukus skupaj z Veliko Britanijo in ZDA, ki bodo Avstraliji dobavljale podmornice na jedrski pogon. Francija se je odzvala s prekinitvijo diplomatskih stikov z Avstralijo, Macron pa je Morrisona večkrat obtožil, da mu je še med obiskom v Parizu junija 2021, le nekaj mesecev pred odstopom od pogodbe, lagal.

Albanese je v začetku junija sporočil, da se je s francoskim proizvajalcem podmornic Naval Group dogovoril za pošteno in pravično odškodnino v višini 555 milijonov evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!