Po štirih neuspelih poskusih Varnostni svet ZN le potrdil resolucijo o Gazi

Svet 16. Nov 202307:46 5 komentarjev
Izraelska vojska v Gazi
Izraelska vojska v Gazi (Foto: ISRAEL DEFENSE FORCES/REUTERS)

Po več kot mesecu dni, odkar je zaradi napada Hamasa nenadoma eskaliral konflikt med Izraelom in Gazo, je Varnostni svet Združenih narodov le sprejel resolucijo. V njej poziva k humanitarnim premorom v spopadih v Gazi. Za resolucijo je glasovalo 12 članic, tri so se vzdržale.

Resolucijo je v varnostnem svetu ZN predlagala nestalna članica Malta. O njej je skupaj s 14 ostalimi članicami sveta glasovala včeraj na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku.

Resolucijo je podprlo 12 članic, Rusija, Velika Britanija in ZDA so se vzdržale. Malteški svet je v resoluciji pozval k podaljšanim humanitarnim prekinitvam ognja, evakuacijskemu koridorju in brezpogojni izpustitvi talcev v Gazi, poudarja pa tudi potrebo po zaščiti civilistov, predvsem otrok. Poziva tudi k nemoteni dobavi humanitarnih potrebščin, med katerimi je tudi gorivo. Resolucija poudarja še, da morajo vse strani spoštovati mednarodno humanitarno pravo.

“Gre za zavezujoče mednarodno pravo. Vemo sicer, da obstaja veliko resolucij Varnostnega sveta, ki jih Izrael ne spoštuje. Bo pa to vseeno ustvarilo dodatni pritisk na Izrael, zlasti, ker so sprejetje dovolile tudi ZDA. Lahko bi uporabile veto,” so odgovor na vojno med Izraelom in Gazo komentirali pri Al Jazeeri.

Vpliv ZDA na sprejem resolucije je bil viden ob glasovanju 18. oktobra, ko je zaradi odločitve proti vplivala na izid, čeprav se edina ni strinjala s predlogom (predvsem z delom predloga o takojšnjem premirju v Gazi). V ostalih neuspelih poskusih sprejetja resolucije so na dan prišla stara nestrinjanja med stalnimi članicami Varnostnega sveta, predvsem med ZDA in Rusijo. Prva se bolj nagiba na stran Izraela, druga na stran Gaze.

Vozilo ZN v Gazi
Vozilo ZN v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Rusi zahtevajo takojšnje premirje, kar za Izrael, ki izvaja operacije proti Hamasu v Gazi, ni sprejemljivo. Vendar pa so ZDA uspele prepričati Izrael o začasnih humanitarnih premorih v spopadih, s ciljem dostave pomoči in evakuacijo civilistov.

Tudi včeraj je Rusija na začetku zasedanja sicer predlagala amandma, ki bi resoluciji dodal poziv k “takojšnjemu, trajnemu in trajnostnemu humanitarnemu premirju, ki bi privedlo do prekinitve sovražnosti”. Amandma so članice s petimi glasovi za, enim proti in devetimi vzdržanimi zavrnile. Ker so ZDA uspele Izrael prepričati o začasnih humanitarnih premorih v spopadih, s ciljem dostave pomoči in evakuacijo civilistov, se je zato Rusija tokrat vzdržala in ni glasovala proti.

Ker se države niso odločile, da v resolucijo vključijo stalno prekinitev ognja, so se na Varnostni svet že začele zgrinjati kritike – tudi iz ZDA, piše Al Jazeera.

Izrael se je kritično odzval na v sredo sprejeto resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki sprti strani poziva k uvedbi humanitarnih premorov v spopadih v Gazi. Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan je dejal, da je besedilo “brez povezave z realnostjo in brez pomena”, zunanje ministrstvo pa je premore vezalo na izpustitev talcev.

Fajon pozdravlja sprejem

Na sprejem resolucije se je že odzvala slovenska ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon. Slovenija bo namreč z novim letom za dve leti postala nestalna članica Varnostnega sveta in je na današnjem zasedanju sodelovala kot opazovalka.

“Pozdravljam, da je VS ZN pravkar sprejel resolucijo, ki se osredotoča na zaščito otrok v Gazi in izpustitev talcev,” je na družbenem omrežju X sporočila Fajon in dodala, da je premirje nujno, kakor tudi takojšnja vzpostavitev koridorjev za dostavo pomoči bolnišnicam in evakuacijo bolnih otrok.

Studio Tanja Fajon
Foto: Denis Sadiković/N1

Ministrica je obenem pozvala k polnemu spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava in humanitarnih načel, vzpostavitev humanitarne prekinitve ognja pa je po njenih besedah klic k razumu. “Zavržno je, da so otroci žrtve nasilja,” je sporočila in dodala, da Gaza postaja grobišče otrok, kar je sramota za človeštvo.

Naknadno je Fajon v odzivu, ki so ga poslali z ministrstva, zapisala še, da gre za pomembno novico, saj je Varnostni svet prvič po sedmih letih sprejel resolucijo o Bližnjem vzhodu. “Varnostni svet je s tem dokazal, da se – navkljub vsej polarizaciji – lahko opredeli do velikih kriz, kot je sedanja v Gazi,” ugotavlja.

Po njenih besedah gre za prvi, najnujnejši korak. “Še naprej bo treba usmerjati energijo v končanje konflikta in politično rešitev. Slovenija je – kot članica Varnostnega sveta OZN – pripravljena odigrati odgovorno in aktivno vlogo,” je zagotovila.

Že pred dobrim mesecem je resolucijo sprejel evropski parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje