Po strelskem pohodu v Teksasu v ZDA potrdili predlog reforme zakonodaje o orožju

Svet 09. Jun 202209:08 0 komentarjev
Ameriški kongres
Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog reforme zakonodaje o orožju, ki pa nima možnosti za potrditev v na pol razdeljenem senatu. Predlog zakona je bil sprejet kmalu potem, ko je 11-letnica, ki je preživela zadnji velik strelski napad na ameriško šolo, opisala, kako je vse skupaj potekalo.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo z 223 glasovi, med katerimi je bilo celo pet republikanskih, proti 204 potrdil predlog reforme zakonodaje o orožju, ki pa nima možnosti za potrditev v na pol razdeljenem senatu.

Predlog zakonodaje z naslovom Zaščitimo naše otroke ima vrsto posamičnih zakonov, ki so namenjeni zmanjšanju nasilja s strelnim orožjem. Med drugim so predvidene prepoved prodaje polavtomatskih pušk mlajšim od 21 let, ostrejše kazni za nezakonito trgovanje z orožjem, podpora programom odkupa nabojnikov z veliko kapaciteto in davčne olajšave za naprave za varno hranjenje orožja.

Predsednica predstavniškega doma kongresa demokratka Nancy Pelosi iz Kalifornije je dejala, da so na križarskem pohodu za otroke in na žalost v tem pohodu sedaj sodelujejo tudi otroci.

Predlog sledi zadnjemu pokolu v Teksasu

Predlog zakona je bil sprejet kmalu potem, ko je 11-letnica, ki je preživela zadnji velik strelski napad na ameriško šolo, opisala, kako je vse skupaj potekalo. “Učiteljici je rekel lahko noč in jo ustrelil v glavo. Potem je ustrelil nekaj mojih sošolcev in tablo. Ko sem šla do nahrbtnikov, je ustrelil mojo prijateljico, ki je bila poleg mene in sem mislila, da bo prišel nazaj, zato sem se namazala z njeno krvjo in se delal mrtvo,” je kongresnikom povedala Miah Cerrillo. Opisala je pokol 19 otrok in dveh učiteljic, ki ga je s polavtomatsko puško pred kratkim v teksaškem Uvaldeju izvedel 18-letnik.

Pelosi je kolege z druge strani vprašala, ali jim je vsaj malo nerodno, ker v Ameriki otroci v večji meri umirajo zaradi strelnega orožja kot zaradi kateregakoli drugega vzroka.

Republikanci so predlog zakona opredelili kot teptanje ameriških pravic. “So že spet tu, preganjajo pravico do orožja državljanov, ki spoštujejo zakone. Sploh ne gre za zaščito otrok, ampak za odvzem pravice do orožja, ki je dana od Boga in zaščitena z ustavo,” je dejal velik podpornik Donalda Trumpa, republikanec Jim Jordan iz Ohia.

V senatu, ki ima 50 demokratov in 50 republikancev, je za potrditev zakonov potrebnih 60 glasov in zagovorniki reforme te podpore nimajo ne glede na to, da o njej potekajo pogajanja med demokrati in republikanci. Podobna pogajanja so potekala po drugih dosedanjih odmevnih strelskih pokolih, vendar pa je orožarski lobi z republikanci in nekaterimi demokrati reforme vedno blokiral.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!