Po terorističnem napadu v Bruslju aretacija tudi v Španiji

Svet 27. Okt 202316:26
Streljanje v Bruslju
Streljanje v Bruslju (Foto: PROFIMEDIA)

V Španiji so pridržali še enega osumljenca, ki naj bi bil povezan z bruseljskim napadalcem. Belgijska policija je moškega iskala zaradi preprodaje prepovedanih drog in orožja, pranja denarja in članstva v zločinski organizaciji.

Španske oblasti so pridržale moškega, ki ga sumijo povezav s Tunizijcem Abdesalemom Lassouedom, ki je 16. oktobra v strelskem napadu v Bruslju ubil dva Šveda, je danes sporočila španska policija. Neimenovanega osumljenca belgijska policija išče zaradi preprodaje prepovedanih drog in orožja, pranja denarja in članstva v zločinski organizaciji.

Španski policisti so s pomočjo belgijskih kolegov in domače obveščevalne službe osumljenca prijeli v kraju Benahavis na jugu Iberskega polotoka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V okviru prijetja so preiskali njegov dom, zasegli dokumente, elektronske naprave in “znatno količino denarja”, je policija navedla v izjavi za javnost. Osumljenec je v času aretacije imel pri sebi lažne dokumente.

Pred Španijo je že Francija zaradi domnevnih povezav z napadalcem pridržala štiri osebe, še ena pa je v pridržanju tudi v Belgiji.

Napad je povzročil tudi politični pretres v Belgiji, kjer je s položaja pravosodnega ministrstva odstopil Vincent Van Quickenborne. Zdaj že nekdanji minister je prevzel osebno odgovornost, ker bruseljsko tožilstvo avgusta lani ni ukrepalo, ko je Tunizija zahtevala izročitev domnevnega islamskega skrajneža.

Napadalec je v Belgiji v času napada bival nezakonito, ni pa bil na seznamu teroristov.