Po večdnevnem obstreljevanju Izrael in Islamski džihad sklenila premirje

Svet 14. Maj 202308:25 0 komentarjev
Napad na Gazo iz Izraela
Mohammed Salem/REUTERS

Izrael in palestinska oborožena skupina Islamski džihad v Gazi sta dosegla dogovor o prekinitvi ognja. Posredoval je Egipt.

Po petih dneh obstreljevanja so Izrael in palestinski skrajneži Islamskega džihada v soboto sklenili prekinitev ognja, ki pa sta jo po začetku veljave ob 22. uri po lokalnem času kršili že obe strani. V noči na danes in danes o napadih niso poročali.

V izraelskih napadih je bilo od torka na območju Gaze ubitih 33 Palestincev. Po palestinskih virih so bili med žrtvami tudi civilisti, izraelska vojska pa trdi, da je napadala samo položaje Islamskega džihada. V raketnih napadih slednjega pa sta bili v Izraelu do sobote ubiti dve osebi, Izraelec in Palestinec, ki je tam delal.

Po začetku veljave prekinitve ognja, ki sta jo potrdili obe strani ob opozorilu, da bosta v primeru napadov druge strani nanje odgovorili, so se še zvrstila poročila o izstrelitvah raket iz Gaze. Poročali so tudi o izraelskem obstreljevanju, noč pa je nato minila mirno.

Mirno je tudi danes. Izrael je danes znova odprl mejne prehode z območjem Gaze, prehoda Erez in Kerem Shalom za blago.

Smrtonosno nasilje v minulih petih dneh je bilo najhujše od avgusta lani. Začelo se je po torkovem napadu izraelskih sil, v katerem so na območju Gaze ubili tri poveljnike Islamskega džihada, ki ga kot terorističnega opredeljujejo Izrael, ZDA in Evropska unija. Izrael in Islamski džihad sta se zahvalila Egiptu za posredovanje, prekinitev ognja pa so že pozdravile tudi ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!