Po zavzetju Kabula padla podpora ameriškemu predsedniku Bidnu

Svet 18. Avg 202111:53 > 12:45 0 komentarjev
Joe Biden
Evelyn Hockstein/REUTERS

Potem ko so talibani zavzeli še Kabul, je podpora ameriškemu predsedniku padla v primerjavi s preteklim tednom. Njegovo delovanje v Afganistanu prav tako uživa nižjo podporo od delovanj njegovih predhodnikov, vključno z Georgeem W. Bushem, ki je vojno v tej državi začel.

Podpora ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu je po padcu Kabula v roke talibanov pretekli konec tedna najnižja, odkar je januarja letos prevzel vodenje ameriške administracije. V ponedeljek je 46 odstotkov odraslih Američanov menilo, da svoje delo opravlja dobro, kar je sedem odstotkov manj od predhodnega merjenja podpore Reutersa in podjetja za ugotavljanje javnega mnenja Ipsos.

Podpora Bidnu je tako nižja od v petek objavljenih meritev Reutersa in Ipsosa, v katerih je Bidna podprlo 53 odstotkov vprašanih. Ločena anketa Ipsosa je ta ponedeljek prav tako pokazala, da manj kot polovica Američanov odobrava delovanje ameriške vojske in diplomacije v Afganistanu v letošnjem letu.

Podpora ameriškemu predsedniku je padla po tem, ko so talibani zavzeli še afganistansko prestolnico Kabul in tako povsem prevzeli nadzor v Afganistanu, svet pa so pretresli posnetki z kabulskega letališča, od koder si množica Afganistancev prizadeva zapustiti državo. Spomnimo, ameriški davkoplačevalci so za dvajsetletno vojno v Afganistanu plačali trilijon dolarjev, življenje pa je izgubilo več tisoč ameriških vojakov.

Nižja podpora glede Afganistana, kot so jo uživali predhodniki

Ne glede na rezultate anket je še prezgodaj sklepati, kako bo talibanski prevzem oblasti vplival na priljubljenost predsednika Bidna. Tudi zato ker so stališča glede vojne – tako pri republikancih kot demokratih – razdeljena: 68 odstotkov vprašanih (starih med 18 in 65 let) se je strinjalo, da bi se “vojna končala slabo ne glede na to, kdaj bi se ZDA umaknile”, 61 odstotkov pa je podprlo umik ameriških vojakov v predvidenem roku (torej do 11. septembra).

Talibani
PROFIMEDIA

Nasprotno je 51 odstotkov vprašanih menilo, da “bi bilo vredno, da bi vojaki ZDA v Afganistanu ostali še eno leto”, 50 odstotkov pa je podprlo idejo, da bi se ameriški vojaki vrnili v Afganistan in se borili proti talibanom.

Približno 44 odstotkov vprašanih je menilo, da je predsednik Biden opravil “dobro delo” v Afganistanu. Za primerjavo: njegova predhodnika, Donald Trump in Barack Obama, sta imela večjo podporo pri delovanju v Afganistanu, in sicer 51-odstotno. Bidnova podpora je celo nižja od 47-odstotne podpore, ki jo je za posredovanje v Afganistanu užival predsednik George W. Bush, ki je začel vojno v tej državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!