Podeljene bodo filmske nagrade bafta: največ nominacij za nemško dramo

Kultura 19. Feb 202307:29 0 komentarjev
76. podelitev britanske filmske nagrade bafta
Dylan Martinez/REUTERS

Danes bo Britanska akademija za film in televizijo podelila britanske filmske nagrade bafta. Med nominiranimi filmi s 14 nominacijami prednjači nemška drama o prvi svetovni vojni All Quiet on the Western Front (Vse tiho na zahodni fronti).

Britanska akademija za film in televizijo (Bafta) bo danes 76. podelila britanske filmske nagrade bafta, s katerimi izpostavlja največje dosežke v filmski umetnosti preteklega leta. Med nominiranimi filmi s 14 nominacijami prednjači nemška drama o prvi svetovni vojni All Quiet on the Western Front (Vse tiho na zahodni fronti).

Film All Quiet on the Western Front režiserja Edwarda Bergerja je s 14 nominacijami ob filmu Prežeči tiger, skriti zmaj iz leta 2000, ki je prav tako prejel 14 nominacij, postal film v neangleškem jeziku z največ nominacijami v zgodovini podeljevanja baft. Med drugim je nominiran v kategorijah za najboljši film, film v neangleškem jeziku, režijo, prirejen scenarij, za stransko vlogo in izvirno glasbo, piše spletni portal Variety.

S po desetimi nominacijami se lahko pohvalita filma Duše otoka režiserja Martina McDonagha in Vse povsod naenkrat, katerega režijo podpisujeta Dan Kwan in Daniel Scheinert. Z devetimi nominacijami sledi film Elvis režiserja Baza Luhrmanna, medtem ko je film Tar, ki ga je režiral Todd Field, prejel pet nominacij. Vseh pet filmov je nominiranih tudi v kategoriji najboljši film.

V kategoriji filmov, ki niso v angleškem jeziku, so poleg All Quiet On The Western Front za bafto nominirani še Argentina, 1985 (režija Santiago Mitre), Korzet (Marie Kreutzer), Dvojna prevara (Park Chan-wook) in The Quiet Girl (Colm Bairead).

Na bafto za režijo lahko upajo Edward Berger za All Quiet On The Western Front, Martin McDonagh za Duše otoka, Park Chan-wook za Dvojno prevaro, Daniel Kwan in Daniel Scheinert za Vse povsod naenkrat, Todd Field za Tar in Gina Prince-Bythewood za Ženska kralj.

V kategoriji izvirni scenarij so nominirani filmi Duše otoka, Vse povsod naenkrat, Fabelmanovi, Tar in Trikotnik žalosti (Ruben Östlund).

Cate Blanchett
Mario Anzuoni/REUTERS

Za glavno žensko vlogo so za bafto nominirane Cate Blanchett (Tar), Viola Davis (Ženska kralj), Danielle Deadwyler (Till), Ana De Armas (Blondinka), Emma Thompson (Good Luck To You, Leo Grande) in Michelle Yeoh (Vse povsod naenkrat). Med njihovimi moškimi kolegi pa lahko na nagrado upajo Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (Duše otoka), Brendan Fraser (Kit), Daryl Mccormack (Good Luck To You, Leo Grande), Paul Mescal (Po soncu) in Bill Nighy (Living).

Daljši seznam filmov je Britanska akademija za film in televizijo objavila 6. januarja, nominiranci pa so bili razglašeni 19. januarja. Na daljšem seznamu je bil denimo film Avatar: Pot vode Jamesa Camerona uvrščen v treh kategorijah, nominaciji pa je nato prejel dve – za posebne vizualne učinke in za zvok.

Avtobiografska drama Stevena Spielberga Fabelmanovi je nominirana le v eni kategoriji – za izvirni scenarij, pa čeprav se je na daljšem seznamu pojavila v petih kategorijah, tudi za najboljši film, je še poročal Variety.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!