Podjetje češkega premierja Babiša s prvo naložbo na Hrvaškem

Gospodarstvo 28. Jun 202111:12 0 komentarjev
Andrej Babiš
Johanna Geron/Reuters

Češka skupina Agrofert je prejšnji teden podpisala pogodbo o prevzemu 70 odstotkov hrvaškega kmetijskega podjetja Agronom. Gre za prvo naložbo skupine Agrofert, ki je v lasti predsednika češke vlade Andreja Babiša, na Hrvaškem. Vrednost naložbe ni znana.

V Agrofertu so izpostavili, da je širitev poslovanja v države jugovzhodne Evrope del njihove razvojne strategije. “Investicija v Agronom je sijajen začetek, saj gre za vodilnega igralca na vseh področjih njegovega delovanja,” je izjavo člana uprave Agroferta Libora Nemečeka povzel današnji Jutarnji list. Nemeček sicer višine naložbe ni želel izdati.

Dosedanji večinski lastnik Agronoma Darko Aračić je v podjetju obdržal 30-odstotni delež. V naslednjih petih letih bo ostal vodilni mož družbe, ki je lani vknjižila več kot 800 milijonov kun (107 milijonov evrov) prometa. Aračić pričakuje, da bodo z Agrofertom dosegli številne sinergijske učinke in postali središče razvoja kmetijstva v regiji. Obseg prometa nameravajo povečati na milijardo kun (133,5 milijona evrov).

Skupina Agrofert je bila ustanovljena leta 1993, sedež ima v Pragi. Pod svojim okriljem ima številne dejavnosti, kot so kemična industrija, kmetijstvo, proizvodnja hrane, gozdarstvo in mediji. Združuje več kot 200 podjetij z letnim prometom več kot 6,3 milijarde evrov. Lastnik in dolgoletni glavni menedžer skupine je milijarder in češki premier Babiš. Jutarnji list je spomnil, da je Forbes Babiševo premoženje ocenil na 4,8 milijarde dolarjev (dobre štiri milijarde evrov).

Agronom je ena največjih hrvaških kmetijskih družb, ki se od leta 1996 ukvarja s prodajo kmetijskih izdelkov, mehanizacije in repromateriala. Ima tudi lastno kmetijsko proizvodnjo, med drugim prodaja govedo v države Bližnjega vzhoda. Družba s sedežem v Požegi v Slavoniji ima tudi verigo več kot 70 kmetijskih lekarn, zaposluje pa 280 delavcev, so zapisali na svoji spletni strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!