SpaceX nima več denarja za Starlinkove satelitske sprejemnike v Ukrajini

Svet 14. Okt 202209:22 4 komentarji
Elon Musk
Profimedia

Prihodnost sprejemnikov za satelite Starlink, ki jih je Elon Musk ob začetku ruske agresije podaril Ukrajini, je negotova. Kot razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil CNN, je Muskovo podjetje SpaceX od Pentagona zahtevalo, naj prevzame več stomilijonsko breme financiranja, saj SpaceX nima dovolj sredstev, da bi v nedogled financiral njihovo delovanje. S front medtem prihajajo poročila o tem, da na sprejemnikih pogosto prihaja do izpadov.

Odkar so spomladi prispeli v Ukrajino, so bili Starlinkovi satelitski sprejemniki Elona Muska eden ključnih načinov za komunikacijo ukrajinske vojske – z njihovo pomočjo je vojska lahko ostajala v stiku, ko so Rusi uničili mobilna in internetna omrežja v državi. Nanje se sedem mesecev vojne zanašajo tako ukrajinska vlada in vojska kot nevladne organizacije in civilisti.

Musk je Ukrajini do sedaj podaril okrog 20.000 satelitskih sprejemnikov, kar je njegovo podjetje SpaceX stalo 80 milijonov dolarjev (81,7 milijona evrov), cena naj bi po Muskovih besedah do konca leta narasla na sto milijonov dolarjev (102,2 milijona evrov).

“Poleg terminalov moramo tudi zgraditi, zagnati, vzdrževati, popravljati satelite in postaje zanje ter plačevati telekomunikacijskim podjetjem za zagotavljanje dostopa do interneta. Poleg tega se moramo tudi braniti pred kibernetičnimi napadi in blokadami, kar postaja vse težje. Kmalu bomo izgoreli,” je v petek zjutraj na Twitterju zapisal Musk in dodal, da SpaceX za sprejemnike v Ukrajini zapravi približno 20 milijonov dolarjev (20,4 milijona evrov) na mesec.

SpaceX “ni v položaju, da bi še naprej daroval satelitske sprejemnike Ukrajini”

Toda kot razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil CNN, je SpaceX Pentagon posvaril, da bodo satelitske sprejemnike v Ukrajini nehali financirati, če ameriška vojska ne bo prispevala več deset milijonov dolarjev na mesec. Podjetje je Pentagonu prejšnji mesec poslalo pismo, v katerem piše, da SpaceX “ni v položaju, da bi še naprej daroval sprejemnike Ukrajini ali v nedogled financiral že obstoječe”, zato zahteva, da stroške financiranja prevzame Pentagon. Naložba bi do konca leta lahko stala do 120 milijonov dolarjev (122,7 milijona evrov), v naslednjih 12 mesecih pa tudi do 400 milijonov dolarjev (409 milijonov evrov).

Starlink naj bi po Muskovih navedbah izgubljal denar. “Ko so me na vesoljski konferenci vprašali, kaj je cilj Starlinka, sem odgovoril ‘ne bankrotirati’,” je v petek zapisal na Twitterju.

Medtem ko SpaceX novih sprejemnikov ne more več zagotavljati, pa je potreba po njih na ukrajinski strani vedno večja. Musku je poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni poslal neposredno prošnjo za skoraj 8.000 novih terminalov, a kot še kažejo dokumenti, podjetje SpaceX nima finančnih zmožnosti, da bi njegovi prošnji ugodilo – v podjetju so mu odvrnili, naj se obrne na ameriško obrambno ministrstvo.

Iz pisem Pentagonu je razvidno tudi, da večine sredstev za financiranje Starlinka dejansko ni neposredno zagotovilo podjetje SpaceX, temveč (deloma ali v celoti) tudi drugi viri, kot so ameriška vlada ter Velika Britanija in Poljska. Poljska je po podatkih CNN-a tudi največja donatorka, saj so Poljaki financirali skoraj 9.000 sprejemnikov.

Poročanja o vedno več izpadih

Iz Ukrajine medtem prihajajo poročanja o več izpadih Starlinkovih storitev. Kot je za CNN povedal neimenovani vir, so izpadi ob nedavnih novih prebojih ukrajinske vojske na bojišču vplivali na celotno fronto, saj so glavni način komuniciranja na fronti. Izpadi so nenapovedani, je za CNN povedal drugi vir in dodal, da mora sedaj Ukrajina na vsakem novo osvobojenem območju zaprositi za vklop Starlinkovih storitev.

Starlink, satelit
PROFIMEDIA

Musk vojne očitno ne bo rešil

Ali gre zgolj za težave s financiranjem ali je v ozadju še kaj drugega, se je vprašal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je po Muskovi objavi polemičnega mirovnega načrta podvomil o tem, na kateri strani je Musk – načrt namreč predvideva, da se Ukrajina v zameno za mir odreče Krimu in nadzoru nad regijama Lugansk in Doneck. Kot je takrat pojasnil Musk, je še zmeraj močno na strani Ukrajine, a se boji “zelo velikega stopnjevanja” konflikta. V torek je Musk tudi zanikal, da bi govoril neposredno z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

V zasebnem pogovoru, o katerem je informacije pridobil CNN, naj bi Musk dejal, da si Ukrajina trenutno ne želi mirovnih pogajanj, saj da bi Rusija na njegov mirovni načrt pristala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje