Podporniki Bolsonara vdrli v kongres in vrhovno sodišče. Lula: Kaznovani bodo

Svet 08. Jan 202320:46 > 23:00 0 komentarjev
Brazilija
Adriano Machado/REUTERS

Podporniki nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, ki je jeseni izgubil v drugem krogu predsedniških volitev, so, kot je razvidno iz televizijskih posnetkov, vdrli v vrhovno sodišče, stavbo kongresa in predsedniško palačo v prestolnici Brasilia. Luiz Inácio Lula da Silva, ki je predsedniški mandat prevzel na prvi dan novega leta, je sporočil, da bodo storilce našli in jih kaznovali. Nasilje ob vdoru je primerjal z dejanji "vandalov in fašistov", odgovornost za dogodke pa je pripisal tudi svojemu predhodniku.

Privrženci brazilskega predsednika Jairja Bolsonara so vdrli v brazilsko vrhovno sodišče in na območje kongresa v Brasilii, pri čemer se je nekaterim celo uspelo povzpeti na streho stavbe, razbili pa so tudi stekla na pročelju, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na televizijske posnetke. Po navedbah BBC so med drugim vstopili v dvorano senata, kjer so se z odra spuščali kot po toboganu. Nepridipravi  so med drugim uničevali tudi okna na stavbi vrhovnega sodišča, poroča Reuters.

Sodišče in kongres ležita v neposredni bližini. Po poročanju CNN v času vdora ni zasedal niti zgornji niti spodnji dom kongresa. Privrženci nekdanjega predsednika so vdrli tudi v predsedniško palačo.

Varnostne sile so zoper protestnike – teh naj bi bilo po navedbah lokalnih medijev okoli 3000 – uporabile solzivec. Enega od policistov na konju so privrženci Bolsonara obkolili in ga sklatili iz sedla, še piše Reuters.

Vdor Bolsonarovih podpornikov v brazilski kongres se je zgodil dve leti in dva dni po tem, ko so privrženci nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa povzročali razdejanje v ameriškem kongresu.

Nekdanjega desničarskega predsednika Jairja Bolsonara je konec lanskega oktobra v bitki za predsedniški položaj premagal Luiz Inácio da Silva, ki je 1. januarja tudi uradno zaprisegel.

Trenutni predsednik je ta konec tedna na obisku v São Paulu, navaja Reuters. Bolsonara medtem ni v Braziliji: še pred inavguracijo svojega naslednika je namreč odpotoval v ZDA.

Brazilija
Adriano Machado/REUTERS

Lula da Silva je napovedal, da bodo storilce našli in jih kaznovali, piše BBC. Dodal je, da so prizori iz kongresa in vrhovnega sodišča brez primere v zgodovini Brazilije. Nasilje je opisal kot dejanja “vandalov in fašistov”.

Krivdo za današnje nasilje je Lula pripisal tudi svojemu predhodniku Bolsonaru. “Izkoristili so tišino nedelje, ko še vedno vzpostavljamo vlado, da so storili, kar so. Veste, da je nekdanji predsednik k temu pozival v več govorih. To je tudi njegova odgovornost in odgovornost strank, ki so ga podpirale,” je sporočil.

Ob razglasitvi volilnih izidov drugega kroga predsedniških volitev je Brazilija (in z njo svet) za trenutek obstala. Analiza povolilnega dogajanja v Braziliji v prispevku “Bolsonaro se poslavlja, skrajna desnica se ne: Lula pred velikim testom”.

Že po volilnem porazu se je več Bolsonarovih privržencev zbralo v prestolnici Brasilia in sporočalo, da ne priznavajo izida volitev. V tednih po volitvah so organizirali več protestov, na katerih je prišlo tudi do spopadov s policijo, od vojske pa so zahtevali, da Luli prepreči vrnitev na oblast.

Brazilija
Adriano Machado/REUTERS

Ker so se Bolsonarovi podporniki zbirali v okolici kongresa, je minister za pravosodje Flávio Dino že v soboto odobril navodilo, da zgradbo kongresa zavarujejo pripadniki brazilskih sil za javno varnost, še navaja CNN. Dino je vdor Bolsonarovih privržencev ostro obsodil. “Temu absurdnemu poskusu uveljavljanja volje s silo ne bo uspelo,” je komentiral.

Predsednica vladajoče Delavske stranke (PT) Gleisi Hoffman pa je menila, da se je v prestolnici zgodil “zločin proti demokraciji” in “proti volji volilcev”.

Brazilija
Adriano Machado/REUTERS

“Obsojam ta protidemokratična dejanja, ki jih je treba nujno kaznovati z ostrino zakona,” je medtem na Twitterju zapisal predsednik senata Rodrigo Pacheco.

Brazilija
Adriano Machado/REUTERS

“Fašizem se je odločil za uprizoritev državnega udara”

Dogajanje v Braziliji so najprej obsodili nekateri voditelji držav regije. Čilski predsednik Gabriel Boric je denimo sporočil, da njegova vlada brazilsko podpira v času “strahopetnega in gnusnega napada na demokracijo”. “Fašizem se je odločil za uprizoritev državnega udara,” pa je dejal predsednik Kolumbije Gustavo Petro. Brazilskemu kolegu je izrazil podporo in k sestanku pozval Organizacijo ameriških držav.

Napad je med prvimi obsodil tudi španski premier Pedro Sánchez, ki je med drugim pozval k vrnitvi v “demokratično normalnost”.

Brazilija
Adriano Machado/REUTERS

Na dogajanje v največji južnoameriški državi so se odzvali tudi v Washingtonu in Bruslju. Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sporočil, da je “uporaba nasilja za napad na demokratične institucije vedno nesprejemljiva”, visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell pa je na Twitterju zapisal, da je “zgrožen nad dejanji nasilja in nezakonite okupacije brazilske vladne četrti, ki so jo izvedli skrajneži”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!