Znane so podrobnosti pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Svet 31. Dec 202218:20 > 19:36 0 komentarjev
smrt Benedikta XVI.
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Pokojnega zaslužnega papeža Benedikta XVI. bodo pokopali prihodnji četrtek. Pogrebno slovesnost bo vodil papež Frančišek. Udeležili se ga bodo tako verniki kot visoki predstavniki držav.

“V četrtek 5. januarja ob 9.30 se bo na Trgu svetega Petra začel pogreb Benedikta XVI., ki ga bo vodil sveti oče,” je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni. Na željo umrlega bo pogreb “slovesen, a preprost”. Po napovedih se ga bodo udeležili tako verniki kot visoki predstavniki držav.

Pogreb zaslužnega papeža predstavlja izziv za vatikanski protokol. Benedikt XVI. je namreč 2013 odstopil in tako postal prvi papež v 600 letih, ki je odstopil. Dogajanje po smrti papeža je natančno določeno. Ker pa Benedikt ni bil več papež in že ima naslednika, nekatera izmed teh pravil v tej situaciji ne bodo prišla v poštev.

Tako bodo v nasprotju s tradicijo, ki velja po papeževi smrti, ne bodo sklicali konklava, na katerem izvolijo novega poglavarja Cerkve. Prav tako ne bo uničenja tradicionalnega papeškega prstana, saj so na ribiški prstan Benedikta XVI. že ob odhodu s položaja vrezali črko X.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra. Benedikt XVI. je želel biti pokopan v nekdanji grobnici Janeza Pavla II. v kripti cerkve svetega Petra. Posmrtne ostanke priljubljenega poljskega papeža so namreč ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Za svetnika je bil potrjen leta 2014.

V Rimu pričakujejo, da se bo pogreba zaslužnega papeža Benedikta XVI. udeležilo okoli 60.000 ljudi. Po besedah rimskega prefekta Bruna Frattasija bo v italijanski prestolnici za varnost skrbelo dodatnih tisoč pripadnikov varnostnih sil, 500 pripadnikov civilne zaščite pa bo nudilo informacije romarjem. Med pogrebom bo zračni prostor nad Rimom zaprt, je sporočil prefekt. Pričakovati je velik naval vernikov, pa tudi prihod mednarodnih delegacij – predvsem iz Italije in Nemčije, domovine nekdanjega papeža, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!