Podrta drevesa, visoka trava in smrad v Zagrebu: “Kriva je tudi tropska klima”

Svet 23. Avg 202311:14 3 komentarji
Posledice neurja v Zagrebu (Foto: N1)
Posledice neurja v Zagrebu (Foto: N1)

Zagrebčani se zadnje tedne vse pogosteje pritožujejo nad zaraščenostjo in smradom v Zagrebu. Župan mesta za to krivi tudi tropsko podnebje.

Od najhujšega neurja v zgodovini Zagreba je minilo že več kot en mesec, vendar pristojni še vedno niso odstranili vseh polomljenih dreves, počistili otroških igrišč in odstranili odpadkov, zaradi česar se po mestu širi smrad.

Poleg tega naj v več predelih mesta že nekaj časa ne bi pokosili trave. Vse našteto v slabo voljo spravlja prebivalce hrvaške prestolnice, ki so za nameček izpostavljeni še kolonijam komarjev, piše N1 Zagreb.

Zagrebčani tako pravijo, da njihove soseske še nikdar niso bile tako zapuščene. “Trava se razrašča na vseh površinah, tudi smeti ne odvažajo redno,” je del težav izpostavila ena od meščank. Drugi meščan je dodal, da je pristojnim očitno vseeno za stanje v mestu. “Treba bi bilo poprijeti za delo, vendar se očitno tega nihče ne želi lotiti,” je bil kritičen.

Zagreb je videti kot pašnik, menijo mnogi prebivalci, zaradi nakopičenja velikih količin bioloških odpadkov pa se po mestu širi tudi neznosen smrad.

Zagrebški župan: “Trava raste kot nora”

Temu pritrjuje tudi župan, ki se strinja, da razmere še nikoli niso bile slabše. “Trava raste kot nora, saj imamo od maja tako rekoč tropsko podnebje. Ogromne količine padavin in visoke temperature so povzročile neverjetno rast trave, kakršni nismo bili priča še nobeno poletje,” je stanje v Zagrebu pokomentiral župan Tomislav Tomašević. Pravi, da se pristojne službe trudijo, vendar je dela preveč, ljudi pa premalo, da bi lahko vse opravile v doglednem času.

O smradu pa je povedal še, da imajo letos dvakrat večje količine bioloških odpadkov. “Vse službe so na robu zmogljivosti. Borijo se z nepredstavljivimi količinami odpadkov,” je dejal v opravičilo.

Do župana pa ni razumevajoča mestna opozicija, ki meni, da  župan odgovornost vedno prelaga na druge. “Dovolj je tarnanja, preprosto naj župan prizna, da ni sposoben voditi mesta,” je bil kritičen opozicijski mestni svetnik Mario Župan.

Župan je meščanom obljubil, da bodo do septembra odpravili posledice neurja in pokosili travo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje