Poginil je panda, ki ga je Tajvanu v znak dobrih odnosov podarila Kitajska

Svet 19. Nov 202217:00 0 komentarjev
panda
Profimedia

V živalskem vrtu v Tajpeju je danes poginil panda, ki ga je Tajvanu pred 14 leti podarila Kitajska. Azijska in svetovna velesila Kitajska uporablja tako imenovano "diplomacijo pand" in darilo je tedaj obveljalo kot znak toplejših odnosov s Tajvanom. Panda Tuan Tuan je bil bolan že od avgusta.

Letos poleti so veterinarji v živalskem vrtu v Tajpeju opazili, da je s pando po imenu Tuan Tuan nekaj narobe. Utrpel je več napadov in postajal vse bolj nestabilen. Slikanje je pokazalo možgansko lezijo. V živalskem vrtu so sumili, da gre za tumor, prejšnji mesec so zanj uvedli paliativno oskrbo. V zadnjih dneh mu napadov niso ublažila niti zdravila.

Danes so ga dali v anestezijo, da bi opravili novo CT-slikanje, nato pa so se odločili, da ga “pustijo spati”, saj so rezultati preiskav pokazali, da je njegovo stanje nepovratno in ne bi več mogel živeti kakovostnega življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tuan Tuan je imel 18 let. Tajvanu ga je Peking podaril konec leta 2008, skupaj s partnerko za parjenje Juan Juan. Par je postal na Tajvanu izjemno priljubljen, skotila sta se jima tudi dva mladiča. Oba sta bila plod umetne oploditve. Pande težko zanosijo, saj so samičke plodne le enkrat na leto 24 do 36 ur. Prav to je bil eden od razlogov, da je pandam – dokler niso znanstveniki izpopolnili metod umetne oploditve – celo grozilo izumrtje. Na spodnji fotografiji Juan Juan z mladičkom Juanom Zajem. Med fotografijami je tudi Tuan Tuan ob praznovanju 15. rojstnega dne leta 2019.

Kitajska sicer že dolgo uporablja tako imenovano “diplomacijo pand” in darilo Tajvanu je tedaj obveljalo kot znak odobravanja predsedovanja takratnega Kitajski naklonjenega voditelja Ma Jing-Jeouja. Peking sicer pande le posoja tujim živalskim vrtovom, ki morajo Kitajsko nato tudi vrniti morebitne mladiče. A v primeru Tajvana so naredili izjemo.

Od leta 2016 so odnosi med Kitajsko in Tajvanom, ki ga Peking vidi kot del svojega ozemlja, znova bistveno hladnejši in med stranema ni trenutno nobenih uradnih stikov. Peking zavrača tudi uradne stike drugih držav s Tajvanom, ki ga dojema kot del svojega ozemlja. Po obisku predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi v začetku avgusta in več kasnejših obiskov drugih tujih delegacij je Kitajska močno okrepila vojaški pritisk na otok.

panda Tajvan panda Tajvan
Živalski vrt v Tajpeju, Profimedia
panda panda
Profimedia
panda panda
Tuan Tuan ob praznovanju 15. rojstnega dne leta 2019, Prodimedia
panda panda
Juan Juan z mladičkom Juanom Zajem. Profimedia
panda panda
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!