Pogovori med Madžarsko in Evropsko komisijo “dobro napredujejo”

Svet 24. Apr 202319:29 0 komentarjev
Judit Varga
PROFIMEDIA

Madžarska in EU sta po navedbah madžarske ministrice za pravosodje Judit Varga dosegli tehnični dogovor o pravosodnih reformah.

Madžarska vlada je danes sporočila, da je z EU dosegla tehnični dogovor o pravosodnih reformah, ki jih zahteva Bruselj, ki je zamrznil več milijard evrov zaradi kršenja načel vladavine prava na področjih javnega naročanja, učinkovitosti tožilstva in boja proti korupciji. Evropska komisija je medtem napovedala nadaljnje korake za oceno napredka.

Evropska komisija je decembra lani zamrznila okoli 12 milijard evrov denarja EU za Madžarsko, ker Budimpešta ne izpolnjuje svojih zavez glede uresničevanja evropskih standardov pravne države. Bruselj je Madžarski zamrznil dostop do 5,8 milijarde evrov iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19 in priporočil začasno ustavitev 6,3 milijarde evrov sredstev iz rednega proračuna EU za obdobje med letoma 2021 in 2027.

“Tehnični dogovor o pravosodnem svežnju!,” je po srečanju z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom na družbenem omrežju Facebook danes zapisala madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga. Dodala je, da čakajo na odobritev celotne komisije EU, zapis pa je pospremila s fotografijo, na kateri se rokuje s komisarjem.

Reynders pa je tvitnil, da so pogovori dobro napredovali, da pa bodo sledili nadaljnji koraki za oceno doseženega napredka.

Kot je danes na redni novinarski konferenci Evropske komisije povedal tiskovni predstavnik komisije Christian Wigand, so bile v ospredju pogovorov reforme madžarskega pravosodja v povezavi s sredstvi za obnovo po pandemiji. Ni pa želel komentirati postopkov, ki še potekajo.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so danes razpravljali o reformah, ki vključujejo ukrepe za okrepitev neodvisnosti madžarskega sodstva.

Veleposlaniki članic Unije so decembra potrdili predlog Komisije, da se prva sredstva Madžarski lahko izplača šele, ko bo ta izpolnila 27 t. i. supermejnikov, med katerimi je tudi 17 zavez Madžarske v zameno za izplačilo evropskih sredstev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!