Pogrešan kitajski milijarder naj bi sodeloval z oblastmi: kje je, ostaja neznano

Svet 27. Feb 202308:08 1 komentar
Bao Fan
Bobby Yip/REUTERS

Kitajski milijarder in tehnološki mogotec, čigar izginotje so prijavili pred slabima dvema tednoma, naj bi sodeloval s kitajskimi oblastmi, je navedbe njegove banke China Renaissance povzel BBC. Še vedno pa ni znano, kje je.

Milijarder Bao Fan velja za eno najbolj znanih imen tehnološke industrije ter je predsednik in izvršni direktor investicijske banke China Renaissance. Iz te so 16. februarja sporočili, da je direktor neznano kje in ni dosegljiv. Sedaj pa so po poročanju britanskega BBC iz banke sporočili, da Bao kitajskim oblastem pomaga pri preiskavi.

Preberite še: Izginil kitajski milijarder: se je zameril Ši Džinpingu?

Delnice banke so po prijavi, da je Bao Fan pogrešan, padle za 50 odstotkov, a se je njihova vrednost v ponedeljek ponovno povzpela.

“Upravni odbor je bil obveščen, da gospod Bao trenutno sodeluje v preiskavi oblasti Ljudske republike Kitajske,” so sporočili iz China Renaissance in dodali, da bodo tudi sami sodelovali in ustregli prošnjam oblasti, če bo to potrebno, piše BBC.

Banka China Renaissance je po poročanju BBC sedaj prvič pojasnila razlog za izginotje svojega direktorja, a še vedno ni podala nobenih podrobnosti o preiskavi ali o tem, kje je Bao trenutno. Bankirjevo izginotje je spet podžgalo ugibanja, da gre za del obračuna kitajskega predsednika Ši Džipinga z nekaterimi akterji finančne industrije, ki jih sumijo korupcije.

Kitajske oblasti so po poročanju Reutersa od Baa v začetku februarja že zahtevale sodelovanje v preiskavi zoper nekdanjega predsednika banke Conga Lina. Trenutno na Kitajskem sicer poteka več preiskav vodilnih tehnoloških podjetij. Z mnogimi od teh je po navedbah BBC sodeloval tudi Bao, ki je leta 2018 dejal, da je njegovo podjetje “prekrižalo poti s 70 odstotki kitajskih internetnih podjetij”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje