Pogumna poteza slavne iranske igralke: pozirala je brez naglavne rute

Svet 10. Nov 202207:28 1 komentar
Taraneh Alidoosti
Taraneh Alidoosti/INSTAGRAM

Ena najbolj znanih iranskih igralk Taraneh Alidoosti je na Instagramu objavila fotografijo, na kateri pozira brez naglavne rute in napisom "ženska, življenje, svoboda". Fotografijo je objavila v podporo protivladnim protestom, ki potekajo v Iranu.

Ena najbolj znanih iranskih igralk Taraneh Alidoosti je na svojem Instagramovem profilu objavila fotografijo v podporo iranskim protestnikom. Na njej pozira brez naglavne rute, v rokah pa drži napis, na katerem v kurdščini piše “ženska, življenje, svoboda”. Gre za pogost slogan, uporabljen na demonstracijah, ki že sedmi teden potekajo na ulicah iranskih mest. Proteste je sprožila smrt Mahse Amini, ki je umrla septembra, potem ko jo je iranska policija aretirala, ker ni nosila naglavne rute. Kmalu po aretaciji je bila odpeljana v bolnišnico, kjer je umrla. Oblasti so kot uradno razlago smrti navedle srčni zastoj, ki naj bi ga doživela na policijski postaji. Po pričevanju očividcev pa naj bi bila Amini pretepena do smrti.

Taraneh Alidoosti je zaslovela z vlogo v filmu Trgovski potnik, ki je leta 2016 dobil oskarja za najboljši mednarodni celovečerni film. Svojo igralsko kariero je sicer ravno zaradi demonstracij začasno prekinila, saj želi pomagati družinam ubitih protestnikov. Alidoosti je zagotovila tudi, da ne namerava zapustiti Irana.

Podporo protestnikom je izrazilo še več znanih iranskih osebnosti. Med drugim je demonstrante podprl iranski nogometni zvezdnik Sardar Azmoun. Napadalec Bayerna iz Leverkusna je v objavi na Instagramu obsodil naraščajoče vladno nasilje ter izrazil podporo iranskim ženskam.

Do sedaj naj bi po podatkih lokalnih organizacij za človekove pravice na demonstracijah umrlo že najmanj 328 ljudi, še okoli 14.800 naj bi jih bilo pridržanih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje