Pohod unionistov na Severnem Irskem v znamenju napetosti po brexitu

Svet 12. Jul 202120:42 0 komentarjev
Belfast
Jason Cairnduff/REUTERS

Severnoirske ulice so danes napolnili glasbeniki, člani protestantskega reda Oranovcev in tudi številne družine. Shod je minil brez nasilja.

Več tisoč severnoirskih zagovornikov enotnosti Združenega kraljestva se je danes zbralo na tradicionalnih pohodih reda Oranovcev. Na ulice so se odpravili glasbeniki, člani protestantskega reda Oranovcev in tudi številne družine, ki so vihtele britanske zastave. S pohodi se spominjajo 12. julija 1690, ko je protestantski kralj Viljem v bitki pri reki Boyna premagal katoliškega kralja Jakoba II. Lani so parade zaradi pandemije covida-19 odpovedali, letos pa so pripravili več manjših, piše tiskovna agencija AFP.

Pohodi potekajo v luči napetosti, ki jih je povzročil britanski izstop iz EU. Unioniste moti predvsem severnoirski protokol, o katerem sta se v okviru pogajanj o brexitu dogovorila London in Bruselj. V skladu s protokolom, katerega namen je preprečiti trdo mejo na irskem otoku, Severna Irska dejansko ostaja del carinske unije in enotnega trga EU.

Severna Irska
Jason Cairnduff/REUTERS

“Počutimo se povsem izolirani, britanska vlada, Evropa in Irska pa kujejo zaroto proti nam,” je dejal eden od udeležencev pohoda. Izrazili so tudi nasprotovanje vzpostavitvi meje med Veliko Britanijo in Severno Irsko na morju. Kljub nezadovoljstvu zagovornikov enotnosti Združenega kraljestva danes ne poročajo o nasilju in izgredih. Nasilni izgredi so sicer zaradi nezadovoljstva s posledicami brexita v Belfastu izbruhnili aprila. Poškodovanih je bilo okoli 90 policistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!