Policija v Rusiji preiskala domove preiskovalnih novinarjev

Svet 29. Jun 202119:54 0 komentarjev
Notranji minister Rusije
PROFIMEDIA

Policija v Rusiji je preiskala domove in zaslišala urednike oziroma novinarje preiskovalnega medija Projekt.

Ruska policija je danes zaslišala več ruskih preiskovalnih novinarjev in preiskala njihova stanovanja. Gre za urednike oziroma novinarje preiskovalnega medija Projekt, ki je pripravljal objavo članka o domnevnem bogastvu notranjega ministra Vladimirja Kolokolceva, njegovega sina in drugih sorodnikov. Policija je navedla, da so preiskave povezane s primerom klevetanja iz leta 2017.

Iz Projekta so sporočili, da je policija preiskala domova njihovega odgovornega urednika Romana Badanina in novinarke Marie Žolobove, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novinarja in namestnika urednika Mihaila Rubina so medtem pridržali, poleg tega pa so preiskali hišo njegovih staršev, so še navedli v mediju.

Članek so kljub aretacijam objavili in v samo nekaj urah po objavi zabeležili okoli 180.000 prenosov s spleta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kremelj: “zakonita podlaga” za preiskave

Na notranjem ministrstvu so pojasnili, da so preiskave povezane s primerom klevetanja iz leta 2017. Badanin in Žolobova sta namreč med avtorji filma neodvisne televizije Dožd TV o poslovnežu Ilji Traberju, ki naj bi bil povezan z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, iz leta 2017. Rubin ni sodeloval pri projektu. Odvetnik Pavel Čikov, ki vodi organizacijo za zaščito človekovih pravic Agora, je sicer povedal, da je ta primer zastaral leta 2019, navaja AFP.

Rubinov odvetnik Artjom Nemov pa je v odzivu dejal, da ne ve, s čim so povezane preiskave njegovega klienta. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarjem povedal, da obstaja “zakonita podlaga” za preiskave, čeprav ni seznanjen z razlogi zanje.

Badanin je Projekt ustanovil, potem ko je zapustil Dožd TV. Od leta 2018 je medij objavil številne preiskovalne prispevke o ruski eliti.

Po navedbah kritikov Kremlja je v Rusiji tistih nekaj opozicijskih in neodvisnih medijev, ki še delujejo, pod velikim pritiskom. Aprila je Moskva ruski portal Meduza, ki ima sedež v Latviji, označila za “tujega agenta”. Tako so morali za preživetje sprožiti kampanjo zbiranja sredstev. Maja pa so za “tujega agenta” označili še neodvisni spletni medij VTimes, ki je moral ta mesec ukiniti svoje delovanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!