Poljaki v vrstah, ki jih spominjajo na čas komunizma, več dni čakajo na premog

Svet 28. Avg 202210:22 0 komentarjev

V strahu, da bo embargo na ruski premog povzročil pomanjkanje, se Poljaki te dni množično zgrinjajo v poljske rudnike. Na svoj delež premoga čakajo po več dni, vrste pa jih, kot so povedali za Reuters, spominjajo na tiste iz časa komunizma. Na Poljskem se okrog 3,8 milijona gospodinjstev za ogrevanje zanaša na premog.

Na Poljskem se na desetine avtov in tovornjakov zgrinja proti rudniku Lubelski Wegiel Bogdanka, da bi si – v strahu pred zimskim pomanjkanjem kurilnega olja – zagotovili premog. V vrstah, ki jih spominjajo na tiste iz časa komunizma, stojijo tudi po več dni in noči skupaj, poroča Reuters.

poljska, rudnik, premog
REUTERS/Kuba Stezycki

Upokojenec Artur je v upanju, da bo lahko kupil več ton premoga zase in svojo družino, pripotoval iz 30 kilometrov oddaljenega mesta. “Danes so postavili stranišča, a še vedno ni tekoče vode,” je za Reuters povedal po tem, ko je tri dni spal v svojem avtomobilu. “To je nepredstavljivo. Ljudje spijo v svojih avtih. Spomnim se komunističnih časov, a ni me prešinilo, da se bomo nekoč vrnili k nečemu še hujšemu,” je dodal.

Na Poljskem se po navedbah Reutersa na premog za gretje zanaša okrog 3,8 milijona gospodinjstev. Sedaj se soočajo s pomanjkanjem in zviševanjem cen, saj sta Poljska in Evropska unija (EU) po ruskem napadu na Ukrajino uvedli embargo na ruski premog.

Čeprav Poljska, tako Reuters, sama proizvede več kot 50 milijonov ton premoga letno, je uvožen premog – velik del katerega je doslej prihajal iz Rusije – za gospodinjstva bolj primeren zaradi konkurenčnih cen in pa dejstva, da se prodaja v kepah.

Povečano povpraševanje je rudnik Bogdanka in ostale državne rudnike prisililo v to, da omejijo prodajo ali premog v omejenih količinah ponudijo posameznikom preko spletnih platform. Kot je za Reuters povedala predstavnica rudnika, so bile omejitve prodaje uvedene zato, da se prepreči skladiščenje in preprodaja premoga.

poljska, premog
REUTERS/Kuba Stezycki

Podobno kot večina poljskih rudnikov tudi Bogdanka svoj premog primarno prodaja elektrarnam. Lani je posameznikom prodala manj kot odstotek svoje proizvodnje, zato ima sedaj težave z logistiko prodaje na drobno. Poljska vlada sicer zagotavlja, da ima država dovolj premoga, da zadosti domačemu povpraševanju, dodaja Reuters.

V zadnjih nekaj letih so bili Poljaki eni najglasnejših kritikov podnebnih politik EU ter vneti zagovorniki uporabe premoga, s katerim je na Poljskem po poročanju Reutersa proizvedenih okrog 80 odstotkov električne energije. A proizvodnja je zaradi stroškov rudarjenja v globokih predelih rudnikov kljub temu vsako leto manjša. Ker pa poraba premoga na državni ravni ostaja približno enaka, se je povečal uvoz. Leta 2021 je Poljska uvozila 12 milijonov ton premoga, od tega ga je osem milijonov prišlo iz Rusije, uporabljen pa je bil za gospodinjstva in manjše elektrarne.

Julija je Poljska v sodelovanju z dvema državnima podjetjema uvozila več milijonov ton premoga iz drugih držav, denimo Indonezije, Kolumbije in nekaterih afriških držav, uvedla pa je tudi olajšave za lastnike domov, ki so od lanskega leta izkusili dva- ali celo trikratno povišanje cen premoga, še piše Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!