Poljska bi Ukrajini pomagala pri vračanju moških za vpoklic v vojsko

Svet 25. Apr 202413:10 6 komentarjev
Ukrajinski vojaki
Foto: PROFIMEDIA

Poljska je Ukrajini pripravljena pomagati pri vrnitvi moških, primernih za vpoklic v vojsko, je izjavil poljski obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Pripravljenost je izrazila tudi Litva. V Kijevu so medtem že naznanili ukinitev večine konzularnih storitev vojaškim obveznikom, moškim med 18 in 60 letom. Po podatkih Združenih narodov je teh na Poljskem več deset tisoč.

“Že dlje časa predlagamo, da lahko ukrajinski strani pomagamo zagotoviti, da se ljudje, ki morajo na obvezno vojaško služenje, vrnejo v Ukrajino,” je za televizijo Polsat povedal poljski obrambni minister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Na vprašanje, ali bi Varšava ugodila morebitni prošnji Kijeva, da se ti vrnejo v Ukrajino, je odvrnil, da je vse mogoče.

Pripravljenost pomagati pri vrnitvi ukrajinskih moških, primernih za vpoklic v vojsko, je danes izrazil tudi litovski obrambni minister Laurynas Kasčiunas. “Mislim, da je to prava pot,” je poudaril in dodal, da v Litvi sicer ni veliko ukrajinskih vojaških obveznikov.

Iz Kijeva so v sredo sporočili, da začasno ukinjajo večino konzularnih storitev za vojaške obveznike, torej za moške, stare med 18 in 60 let. Starostno mejo za dejanski vpoklic v vojsko so pred tem nedavno znižali s 27 na 25 let, da bi olajšali mobilizacijo novih vojakov, ki jih po več kot dveh letih vojne proti Rusiji nujno potrebujejo.

Ukrajinska predstavništva bodo tako vojaškim obveznikom v tujini izdajala le dokumente, ki jim omogočajo vrnitev v domovino. Ob tem so ukrajinske oblasti zaostrile kazni za tiste, ki se vpoklicu izogibajo.

Po podatkih agencije ZN za begunce (UNCHR) je bilo februarja na Poljskem registriranih 952.104 ukrajinskih beguncev. Od tega jih je 16 odstotkov oziroma 152.656 moških, ki ustrezajo starostnemu kriteriju vojaških obveznikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Litva medtem po podatkih svojega urada za migracije gosti več kot 74.000 ukrajinskih državljanov, od katerih se jih je več kot polovica preselila v državo po ruski invaziji na Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje