Vladimir Putin: Po 80 letih nam znova grozijo nemški tanki

Svet 02. Feb 202310:25 > 17:56 19 komentarjev
Vladimir Putin
Sputnik/Kirill Braga/Kremlin via REUTERS

Predsednik Rusije Vladimir Putin je v govoru primerjal dogajanje vojne v Ukrajini z drugo svetovno vojno. Med drugim je komentiral, da Rusijo ponovno ogrožajo nemški tanki in ideologija nacizma v sodobni podobi. Poljska je medtem po besedah premierja Mateusza Morawieckega pripravljena v Ukrajino poslati bojna letala.

Rusijo ponovno ogrožajo nemški tanki, tako kot med drugo svetovno vojno, je danes v Volgogradu ob 80. obletnici zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo v bitki za to mesto, takrat znano pod imenom Stalingrad, dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Zahod je obtožil protiruske nastrojenosti in dodal, da ima Rusija veliko prijateljev po svetu.

“To je neverjetno, a resnično. Tako kot med drugo svetovno vojno nam zdaj ponovno grozijo nemški tanki,” je dejal Putin. Ob tem je opozoril, da “tisti, ki evropske države, vključno z Nemčijo, vlečejo v konflikt z Rusijo, očitno ne razumejo, da bo sodobna vojna z Rusijo zanje povsem drugačna”.

Zahod je ponovno obtožil protiruske nastrojenosti. “Na žalost zdaj vidimo ideologijo nacizma v sodobni podobi, ki ponovno ogroža varnost naše države,” je dejal in pri tem mislil na odziv Zahoda na rusko invazijo Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub propagandi Zahoda je prepričan, da ima Rusija še vedno veliko prijateljev po vsem svetu, tudi na ameriški celini in v Evropi. V luči tega je pozdravil prizadevanja Rusov v iskanju resnice, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

“Silovit odpor naših borcev in poveljnikov je mogoče razumeti in pojasniti le z njihovo zvestobo domovini in temu, da je resnica na naši strani. Pripravljenost iti do konca za domovino je bila in ostaja v krvi. Prav ta pripravljenost je bila tista, ki je zrušila nacizem,” je dejal.

Volgograd
Kirill Braga/REUTERS

Spomnil je, da se je Rdeča armada za Stalingrad borila 200 dni. “In zmagala je tista vojska, ki je bila močnejša po duhu,” je poudaril in hkrati dodal, da je Stalingrad večni simbol nepremagljivosti ruskega ljudstva.

Bitka za Stalingrad v letih 1942-43 je divjala skoraj šest mesecev. Ko se je končala, je bilo mesto v ruševinah, več kot milijon vojakov in civilistov pa je izgubilo življenje. Zmaga Rdeče armade v tej bitki je pomenila prelomnico v drugi svetovni vojni; ne le za Sovjetsko zvezo, temveč za vse zavezniške sile.

Poljska pripravljena v Ukrajino poslati bojna letala: “Situacija je resna”

Poljska je pripravljena Ukrajini poslati bojna letala F-16, če bo to skupna odločitev članic Nata, je v sredinem intervjuju za nemški tabloid Bild pojasnil poljski premier Mateusz Morawiecki. Ob tem je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell dejal, da ne bo presenečen, če bodo določene države EU sprejele takšno odločitev.

Morawiecki je opozoril, da je situacija v Ukrajini izredno resna, zato morajo biti morebitne pošiljke bojnih letal koordinirane. Po njegovih besedah pomoč Ukrajini s težkim orožjem terja “strateško razpravo za celoten Nato,” poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ob tem je opozoril, da je Nemčija “izgubila velik del zaupanja” predvsem srednjeevropskih in vzhodnoevropskih držav, saj naj bi po njegovih ocenah prepočasi namenjala pomoč Ukrajini. Nemčija ima potencial in gospodarsko ter diplomatsko moč, da močno okrepi podporo Ukrajini, je še dejal Morawiecki.

Zahodne države so šele pred kratkim potrdile pošiljke sodobnih tankov Ukrajini, Kijev pa že zahteva pošiljke bojnih letal in raket dolgega dosega. ZDA in Nemčija sta to možnost že izključili, nekatere države pa so izrazile podporo ukrajinskim prizadevanjem.

Slovaška je tako Ukrajini pripravljena poslati letala sovjetske izdelave Mig-29, saj ukrajinske letalske sile takšna letala že uporabljajo. Prav tako so podporo pošiljkam bojnih letal izrazili tudi nekateri nizozemski politiki, Ukrajini pa bi poslali letala F-16, še poroča AFP.

Mateusz Morawiecki
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje