Poljska ruskemu zunanjemu ministru Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje

Svet 19. Nov 202219:26 10 komentarjev
ukrajina vojaki
Profimedia

Ukrajinska vojska je danes sporočila, da preverja pristnost posnetkov, ki po navedbah Moskve dokazujejo, da je ukrajinska vojska usmrtila več ruskih vojakov, ki so se predali. Posnetek preučujejo tudi pri Združenih narodih, medtem ko je Moskva že sprožila kazensko preiskavo. Na Poljskem so danes z vojaškimi častmi pokopali prvo od dveh žrtev rakete, ki je v torek padla na skladišče žita blizu meje z Ukrajino. Poljska je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje in sporočila, da pričakuje, da bo Moskva poslala koga drugega na ministrsko zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo decembra v poljskem Lodžu.

Na ruskih družbenih medijih so ta teden zaokrožili posnetki, ki glede na trditve obrambnega ministrstva prikazujejo trupla ruskih vojakov, ki so bili ubiti, potem ko so se predali ukrajinskim silam. Moskva je Kijev obtožila “namernega in metodičnega umora” več kot desetih ruskih vojakov, ki naj bi bili ubiti “s streli v glavo”.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Bogdan Senik je danes dejal, da preverjajo pristnost posnetkov. “Pred sprožitvijo preiskave mora za to obstajati utemeljen razlog. Trenutno ugotavljamo, ali so ti posnetki ponarejeni,” je dejal za francosko tiskovno agencijo AFP. AFP videoposnetkov ni mogel neodvisno potrditi, rusko obrambno ministrstvo pa ni navedlo, kdaj so bili posneti. Da so seznanjeni s posnetki in jih preučujejo, so za AFP potrdili tudi pri Združenih narodih.

Ruski preiskovalni odbor, ki se ukvarja s hujšimi kaznivimi dejanji, je medtem že sprožil preiskavo. Do navedb Moskve prihaja po tistem, ko so Združeni narodi ta teden objavili poročilo, v katerem piše, da so bili vojni ujetniki na obeh straneh podvrženi mučenju in zlorabam.

Na Poljskem z vojaškimi častmi pokopali žrtev padca rakete

Prvo od dveh žrtev rakete, ki je v torek padla na skladišče žita blizu meje z Ukrajino, so danes na Poljskem pokopali z vojaškimi častmi. Pogreb 62-letnega uslužbenca skladišča je potekal v majhni vasi Przewodow. Državni pogreb je jutri predviden tudi za drugo žrtev, 60-letnega voznika traktorja.

V skladu s prošnjami svojcev sta pogreba obeh moških, prvih poljskih civilistov, ki sta umrla zaradi vojne v Ukrajini, v ožjem krogu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Raketa je na Poljsko padla sredi intenzivnega ruskega obstreljevanja Ukrajine in sprva je bilo govora o ruski raketi. Trenutno pa Zahod domneva, da je šlo za raketo ukrajinske protiraketne obrambe, s katero se je branila pred napadi ruske vojske.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je najprej vztrajal, da je šlo za rusko raketo, nazadnje pa dejal, da ni povsem prepričan, kaj je povzročilo padec rakete na Poljsko.

Poljska Lavrovu prepovedala udeležbo na ministrskem zasedanju Ovseja

Poljska je včeraj sporočila, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedala vstop na svoje ozemlje in da pričakuje, da bo Moskva poslala koga drugega na ministrsko zasedanje Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki bo decembra v poljskem Lodžu. Moskva je danes odločitev obsodila kot provokativno in nesprejemljivo.

Poljska trenutno predseduje Ovseju. Vir v poljskem predsedstvu Ovseja je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da v ruski delegaciji ne bi smelo biti “oseb, ki jih je Evropska unija sankcionirala” po ruski ofenzivi na Ukrajino 24. februarja, vključno z Lavrovom. Poljska tiskovna agencija PAP medtem navaja, da ji je tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva Lukasz Jasina povedal, da je Poljska v diplomatski noti Rusijo samo seznanila, da “na ministrskem zasedanju v Lodžu ne pričakuje udeležbe Lavrova”.

“Odločitev Poljske je provokativna in brez primere,” je v današnjem odzivu zapisalo rusko zunanje ministrstvo. Ocenjujejo, da se je Varšava z njo ne samo diskreditirala, ampak tudi nepopravljivo škodovala avtoriteti Ovseja. Poudarili so, da “te destruktivne odločitve Poljakov potiskajo Ovse v prepad”, in organizacijo obtožili, da postaja “polje za protiruske vaje”. “Odločitev je nesprejemljiva in ni v skladu z vlogo Poljske kot predsedujoče države organizaciji, v kateri sodeluje 57 suverenih in neodvisnih držav pod pogojem popolne enakosti,” so še poudarili.

Sporočili so še, da bo po odločitvi Varšave rusko delegacijo vodil stalni ruski veleposlanik pri Ovseju Aleksander Lukašovič, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Poljska kot predsedujoča organizira zasedanje ministrskega sveta, torej zunanjih ministrov 57 članic Ovseja, 1. in 2. decembra v Lodžu. Članici sta tako Rusija kot Ukrajina.

Sedež Ovseja je na Dunaju, saj je bil ustanovljen leta 1975 na vrhuncu hladne vojne z namenom spodbujanja dialoga med Vzhodom in Zahodom. Letnih zasedanj ministrskega sveta, ki je osrednji organ te mednarodne organizacije in sprejema odločitve, se je Lavrov običajno udeleževal. Pomenijo tudi priložnost, da zunanji ministri razpravljajo o delu organizacije na vseh področjih njenega delovanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje