Poljska zaradi rudnika Turow ostaja brez 15 milijonov evrov

Svet 08. Feb 202215:33 0 komentarjev
Turow
PROFIMEDIA

Evropska komisija bo Poljski neplačano kazen zaradi zavračanja zaprtja rudnika premoga Turow odtegnila od predvidenih evropskih sredstev. Poljska bo tako ostala brez približno 15 milijonov evrov evropskega denarja. Govorec poljske vlade je že napovedal pritožbo na ukrep, ki ga komisija uporablja prvič.

Evropska komisija bo prihodnji teden Poljski neplačano kazen zaradi zavračanja zaprtja rudnika premoga Turow odtegnila od zanjo predvidenih evropskih sredstev. Gre za približno 15 milijonov evrov, je sporočil govorec komisije Balasz Ujvari. To bo prvič, da bo komisija uporabila ta ukrep.

Sodišče EU je septembra lani Poljski naložilo plačilo 500.000 evrov kazni na dan, dokler ne bo spoštovala začasne odredbe, da mora zapreti površinski rudnik lignita Turow blizu meje z Nemčijo in Češko, ki sta se pritožili zaradi okoljske škode.

Češka in Poljska sta sicer minuli teden podpisali dogovor glede rudnika, s čimer naj bi se končal spor med državama, v katerem se je Češka obrnila tudi na Sodišče EU, ki je Poljski naložilo kazen, a ta ni preklical oziroma ustavil odločitve sodišča glede kazni.

Komisija je tako Poljsko obvestila, da ji bo odtegnila evropska sredstva za prvi mesec neplačane kazni, torej za obdobje od 20. septembra do 19. oktobra lani. To bo storila deset delovnih dni po prejetju tega obvestila, torej prihodnji teden. Gre za približno 15 milijonov evrov.

Poljska sicer pravi, da se bo na odločitev komisije pritožila. “Poljska bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva za pritožbo,” je dejal govorec poljske vlade Piotr Müller.

Odtegnitev evropskih sredstev Poljski grozi tudi v primeru dnevne kazni v vrednosti milijon evrov, ki ji jo je Sodišče EU naložilo lani oktobra, ker ni spoštovala začasne odredbe in ukinila disciplinske zbornice vrhovnega sodišča. Poljski predsednik Andrzej Duda je sicer predlagal zakon o ukinitvi sporne zbornice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!