Poljski parlament zavrnil večino predlaganih pravosodnih reform

Svet 09. Jun 202221:27 0 komentarjev
Zastava Poljske in EU
Ints Kalnins/REUTERS

Spodnji dom poljskega parlamenta, sejm, je danes glasoval proti večini sprememb pravosodnega sistema, ki jih je predlagal poljski senat z namenom, da bi Poljska dobila dostop do sredstev Evropske unije iz sklada NextGenerationEU, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Reforme pravosodnega sistema, ki med drugim vključujejo ukinitev sporne disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, so zdaj v rokah poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki se bo odločil, ali bo zakonodajo ratificiral.

Reforma je bila eden od pogojev, ki jih je postavila Evropska komisija, da bi Poljska lahko dobila dostop do svojega deleža 36 milijard evrov sredstev iz sklada NextGenerationEU, svežnja za pomoč državam članicam EU pri okrevanju po pandemiji covida-19.

Sejm je osnutek nove zakonodaje potrdil že 26. maja, po prvem glasovanju pa je zgornji dom parlamenta predlagal še 29 sprememb, ki jih je konservativna koalicija, ki ima večino v spodnjem domu, danes večinoma zavrnila.

Reformo je sicer predlagal sam predsednik Duda, kot kompromis za rešitev dolgotrajnega spora z Evropsko komisijo glede spoštovanja načel pravne države na Poljskem. Glavni spor med Varšavo in Brusljem se nanaša na disciplinsko zbornico vrhovnega sodišča, ustanovljeno leta 2017, ki je pristojna za kaznovanje sodnikov. EU trdi, da zbornica omejuje neodvisnost poljskih sodnikov.

Sodišče Evropske unije je julija lani odločilo, da mora Poljska začasno ustaviti delovanje zbornice, konec oktobra pa je Varšavi začelo nalagati globo v višini milijona evrov na dan, ker sodbe ni dosledno izvajala. Predlog predsednika Dude bi ukinil disciplinsko zbornico in jo nadomestil z novim organom – zbornico za poklicno odgovornost, katere člani bi bili izvoljeni po drugačnem postopku. Novi predlog je bil tarča kritik, da reforma disciplinsko zbornico zgolj nadomešča s podobnim organom in tako ne izpolnjuje zahtev EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!