Poljski pravosodni minister: Varšava ne more in ne sme plačati glob EU

Svet 28. Okt 202116:45 > 19:03 2 komentarja
poljski minister za pravosodje
Profimedia

Poljski pravosodni minister nasprotuje plačilu kazni, ki jih je tej državi naložilo Sodišče Evropske unije. Sodišče je naložilo Poljski milijon evrov dnevne kazni zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, že septembra pa ji je naložilo tudi 500.000 evrov kazni na dan, dokler ne bo zaprt površinski rudnik lignita Turow.

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je dejal, da Poljska ne bi smela plačati kazni, ki jih je naložilo Sodišče Evropske unije zaradi kontroverzne reforme pravosodja in ker Varšava ni zaprla rudnika premoga Turow, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne glede na to, ali gre za nezakonite kazni v zvezi s Turowom ali v primeru kazni za reformo pravosodnega sistema, Poljska ne more in ne sme plačati niti enega zlota,” je novinarjem dejal Ziobro in dodal, da Poljska “ne sme podleči brezpravju”.

Sodišče EU je v sredo Poljski naložilo plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, ki ogroža neodvisnost sodnikov. V Varšavi so denarno kazen v sredo označili za izsiljevanje.

Konec septembra je Sodišče EU Varšavi naložilo plačilo 500.000 evrov kazni na dan, dokler ne bo spoštovala sodbe, da mora zapreti površinski rudnik lignita Turow blizu meje z Nemčijo in Češko. Poljska vlada je takrat ponovila, da rudnika ne bodo zaprli, ker bi s tem ogrozili poljski energetski sistem.

Reynders potrdil odločenost Bruslja, da zaščiti vladavino prava v EU

O poljski se je vrtela tudi razprava tudi v Evropskem parlamentu in vprašanju primarnosti prava EU po nedavni sodbi poljskega ustavnega sodišča, ki spodkopava načelo primarnosti evropskega prava. Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je pri tem ponovil, da ima pravo EU prednost pred nacionalnim pravom in da so vse odločitve Sodišča EU zavezujoče za vse organe držav članic, vključno z nacionalnimi sodišči.

Evropska komisija je odločena uporabiti vsa sredstva, ki jih ima na voljo, za zaščito vladavine prava v EU, je v razpravi o vladavini prava v Evropskem parlamentu dejal Reynders. Predsedujoči Svetu EU Gašper Dovžan je mnenja, da je glede vladavine prava prostor za izboljšave v vsaki članici EU.

V Evropskem parlamentu v Bruslju je danes v okviru skupine za spremljanje demokracije, pravne države in temeljnih pravic potekala razprava, namenjena izmenjavi mnenj na podlagi drugega letnega poročila Evropske komisije o stanju vladavine prava v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje