Poljski premier napovedal nadzor na meji s Slovaško

Svet 25. Sep 202321:48 2 komentarja
Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki. (Foto: PROFIMEDIA)

Poljska vlada bo zaradi vse močnejšega migracijskega vala uvedla nadzor na meji s Slovaško, je sporočil premier Mateusz Morawiecki. Kot je dejal, bodo na poljsko-slovaški meji uvedli nadzor vozil, da bi prebežnikom preprečili prečkanje Poljske na poti v Nemčijo.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je sporočil, da je notranjemu ministru naročil, naj na poljsko-slovaški meji uvede mejni nadzor, ki bo vključeval minibuse, kombije, osebna vozila in avtobuse, za katere obstaja sum, da prevažajo prebežnike. Kot je dejal na predvolilnem shodu v Krasniku na vzhodu Poljske, se je vlada za to odločila, “da nam nihče ne more očitati, da je tam meja prepustna”.

Opozoril je, da prebežniki nezakonito vstopajo na Poljsko po t. i. balkanski poti prek Madžarske in Slovaške, ki sta tako kot Poljska del schengenskega območja. Tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Mueller je že pred tem zaradi okrepljenega migrantskega pritiska napovedal možnost okrepitve mejnega nadzora na meji s Slovaško. Kot je dejal, sta Poljska in Slovaška tranzitni državi, cilj prebežnikov pa je Nemčija.

Na Poljskem bodo 15. oktobra potekale parlamentarne volitve, vladajoča stranka Zakon in pravičnost pa je svojo volilno kampanjo utemeljila na boju proti nezakonitim migracijam.

Zaradi povečanega števila prebežnikov je nedavno tudi nemška notranja ministrica Nancy Faeser napovedala vzpostavitev začasnega nadzora na meji s Poljsko in Češko. Berlin preučuje tudi druge ukrepe, ki bi preprečili tihotapljenje in trgovino z ljudmi. Strožji nadzor je v soboto podprl tudi nemški kancler Olaf Scholz.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje