Zelenski pozval k varčevanju z elektriko, v Belorusiji prvi ruski vojaki

Svet 15. Okt 202212:04 > 20:58 3 komentarji
Harkov
Posledice ruskega bombardiranja v Harkovu (Clodagh Kilcoyne/REUTERS)

Ruske sile so ponoči nadaljevale obstreljevanje v več ukrajinskih regijah, poročajo mediji. V mestu Zaporožje je bilo poškodovanih več infrastrukturnih objektov, v Kijevu pa je bil močno poškodovan energetski objekt. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je tako Ukrajince pozval, naj v obdobjih največje porabe varčujejo z električno energijo. V Belorusijo so medtem prispeli prvi ruski vojaki, ki bodo delovali v novi skupni vojaški skupini.

V ukrajinski prestolnici Kijev in drugod po Ukrajini so se davi znova oglasile sirene, ki opozarjajo na možnost zračnih napadov. Ukrajinske oblasti so sporočile, da so ruske sile ponoči obstreljevale cilje v več ukrajinskih regijah.

Ukrajinski državni energetski operater Ukrenergo je prebivalce Kijeva pozval, naj zvečer zmanjšajo porabo električne energije, potem ko je bil v ruskem raketnem napadu onesposobljen elektroenergetski objekt v bližini glavnega mesta, poroča britanski BBC. Oblasti pa so k varčevanju z električno energijo pozvale tudi prebivalce Žitomira, Čerkasija in Černigova.

V mestu Zaporožje na jugu Ukrajine je bilo v ruskem obstreljevanju poškodovanih več infrastrukturnih objektov, poročajo tudi o požarih. Guverner Oleg Staruh je prebivalce pozval, naj se umaknejo v zaklonišča. Po podatkih lokalnih ukrajinskih oblasti so nad regijo Dnipropetrovsk uspešno prestregli pet brezpilotnih letal iranske izdelave.

V ruskem raketnem napadu na območju Kijeva je bil davi močno poškodovan objekt energetske infrastrukture, so sporočili iz ukrajinske energetske družbe Ukrenergo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer sporočil, da Ukrajina napreduje pri obnovi energetskih objektov, ki so bili poškodovani v obsežnem ruskem obstreljevanju v začetku tedna. Kot je dejal, so uspeli obnoviti petnajst objektov. “V večini regij so bile obnovljene tehnične zmogljivosti za oskrbo z električno energijo,” je sporočil Zelenski, vendar podrobnosti ni navedel. “Obnovili bomo tudi vse druge,” je dodal.

Zelenski je Ukrajince pozval, naj varčujejo z električno energijo v obdobjih največje porabe, saj da bo tudi to pripomoglo k stabilizaciji oskrbe države. “To je tudi prispevek k obrambi naše države,” je dejal. V ruskih napadih, ki so v ponedeljek pretresli številna ukrajinska mesta, je bila poškodovana energetska struktura v več regijah, med drugim v Lvovu na skrajnem zahodu in Harkovu na vzhodu države.

Ukrajina
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Savdska Arabija Ukrajini obljubila dobrih 400 milijonov evrov humanitarne pomoči

Savdska Arabija je Ukrajini obljubila 410 milijonov evrov humanitarne pomoči, je danes poročala savdska državna tiskovna agencija SPA. Monarhija je bila v zadnjem času sicer tarča ostrih kritik ZDA, češ da je na strani Rusije, saj je skupina OPEC+, ki jo vodi Rijad, nedavno napovedala zmanjšanje črpanja nafte za dva milijona sodov na dan.

Novica o obljubljeni pomoči prihaja dan po telefonskem pogovoru med savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom in Zelenskim. Savdski prestolonaslednik je po navedbah SPA dejal, da je njegova država pripravljena nadaljevati s prizadevanji za posredovanje med Kijevom in Moskvo. Prejšnji mesec je zalivska monarhija oziroma kronski princ osebno posredoval pri izpustitvi desetih zapornikov različnih narodnosti iz ruskega ujetništva, medtem ko je ta teden njegova država glasovala za resolucijo ZN, ki je obsodila rusko priključitev štirih ukrajinskih regij.

Biden odobril 745 milijonov evrov pomoči

Dodatno finančno pomoč Ukrajini je danes napovedal tudi predsednik ZDA Joe Biden. Kot so sporočili iz zunanjega ministrstva, je Biden odobril 725 milijonov dolarjev (745,6 milijona evrov) pomoči, namenjene obrambi. Paket vključuje strelivo za HIMARS, HARMs, protitankovsko orožje, Humveeje, 155-milimetrske topniške naboje, strelivo za osebno in malokalibrsko orožje, natančno vodene topniške naboje in medicinske pripomočke.

V Belorusijo prispeli prvi ruski vojaki

“V Belorusijo so prispeli prvi vlaki ruskih vojakov, ki sestavljajo regionalno vojaško skupino,” je sporočilo belorusko obrambno ministrstvo, pri čemer števila ruskih vojakov ni navedlo. Ministrstvo je objavilo tudi fotografije vojaških vlakov in tovornjakov ter ruskih vojakov, ki jim dobrodošlico s kruhom in soljo izražajo ženske, oblečene v narodno nošo.

Melitopol
Alexander Ermochenko/REUTERS

Po obstreljevanju zagorelo naftno skladišče v ruskem Belgorodu

V ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, je zagorelo tamkajšnje naftno skladišče, potem ko je bilo danes tarča obstreljevanja, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov in s prstom pokazal na Kijev. “Ponovno nas bombardirajo. Eden od izstrelkov je zadel skladišče nafte v regiji Belgorod,” je prek Telegrama sporočil Gladkov.  Dodal je, da žrtev ni bilo, kasneje pa je sporočil še, da je požar pogašen.

Skladišče se nahaja v eni od vasi v bližini mesta Belgorod. Rusija se je prejšnji teden pritožila zaradi povečanega števila artilerijskih in raketnih napadov na svojem ozemlju, ki meji na Ukrajino. Čeprav je samo mesto Belgorod redkeje tarča ukrajinskih napadov kot istoimenska regija, pa je petkov ukrajinski napad zažgal tamkajšnjo mestno elektrarno in povzročil prekinitev dobave elektrike.

Belgorod
Sputnik/Profimedia

Iran zavrača navedbe, da dobavljajo orožje Rusiji

Iran je zavrnil navedbe, da Rusiji dobavlja orožje za vojno v Ukrajini. Iranski zunanji minister Hossein Amir-Abdollahian je poudaril, da Iran “ni in ne bo zagotavljal nobenega orožja za uporabo v vojni v Ukrajini”, piše Guardian. “Verjamemo, da bo oboroževanje obeh strani podaljšalo vojno,” je dejal. “Nismo in ne menimo, da je vojna prava pot k miru v Ukrajini, Afganistanu, Siriji in Jemnu,” je rekel.

O tej temu naj bi sicer v ponedeljek razpravljali zunanji ministri članic Evropske unije.

Analitik: Zadnji tedni pred zimo bi lahko bili ključni

Ruske sile so v tem tednu izvedle na stotine raketnih napadov na Ukrajino, je dejal visoki ameriški vojaški uradnik. Ruska stran po njegovih besedah cilja predvsem civiliste in civilno infrastrukturo, vključno z električnim omrežjem in mostovi. “Rakete so uporabljali za civilne cilje, bodisi nediskriminatorno bodisi namerno, saj so zadele infrastrukturne cilje,” je rekel po poročanju CNN.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je posvarila, da bi Rusija spor na Zahodu poskušala zanetiti z begunci. “Ta vojna se ne bojuje le z orožjem, ampak tudi z energijo. Na to smo našli odgovor. Toda bojevala se bo tudi s stahom in delitvami, in prav to moramo preprečiti,” je povedala po poročanju Al Džazire. “V tej situaciji je jasno, kaj bo naslednje: begunci in ne le begunci iz Ukrajine. Ker gre za hibridno vojno, sodelujejo tudi druge države,” je dejala ministrica. Pri tem je opozorila na Srbijo, ki, tako Baerbock, sprejema polna letala prebežnikov brez vizumov. Dodala je še, da ne sme priti do situacije, “ko bi se ljudi uporabilo kot orožje”.

Po tem, ko se je več mesecev zdelo, da se je vojna v Ukrajini upočasnila, je zdaj, ko se približuje zima, znova izbruhnila. Konflikt prehaja v novo, nepredvidljivo fazo, v analizi piše Keir Giles iz mislišča Chatham House. Ruskim raketnim napadom je ta teden sledila eksplozija na Krimskem mostu, edini cestni povezavi med Krimom in Rusijo, ter ukrajinsko osvajanje na tleh. Uničenje mostu je prizadelo rusko moralo, Ukrajini pa je dalo zagon.

Ker se bližajo hladni meseci, ko se bodo verjetno kopenski spopadi upočasnili, strokovnjaki ocenjujejo, da so prihodnji tedni ključni. “Zdelo se je, da je vse, kar bi lahko predstavljalo prepričljivo zmago Ukrajine, zelo oddaljeno. Zdaj je ta veliko bolj verjetna,” je po poročanju CNN dejal Giles. Ocenil je, da se bo odziv Rusije le še stopnjeval.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje