Poostren obmejni nadzor bi Avstrija uvedla tudi na meji z Italijo

Svet 15. Sep 202310:54
Mejni prehod Brenner
PROFIMEDIA

Na prelazu Brenner, kjer stoji meja z Italijo, nameravajo avstrijske oblasti uvesti poostren nadzor. Razlog za to je povečano število prihodov prebežnikov na italijanski otok Lampedusa, kjer so uvedli izredne razmere.

Avstrija namerava okrepiti nadzor na prelazu Brenner na meji z Italijo kot odziv na rekordno število prebežnikov, ki so v preteklih dneh prispeli na italijanski otok Lampedusa. Avstrijsko notranje ministrstvo je v četrtek sporočilo, da je glede tega v stiku z italijanskimi oblastmi, kdaj naj bi poostrili mejni nadzor, pa za zdaj še ni znano.

Zjutraj so bile razmere na avstrijsko-italijanskem alpskem mejnem prehodu mirne in ni bilo znakov, da bi se na avstrijski strani spremenilo upravljanje nadzora, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Za okrepljen nadzor na prelazu Brenner se je Dunaj odločil kot odziv na razmere na otoku Lampedusa. Tam so oblasti v sredo razglasile izredne razmere zaradi več tisoč ljudi, ki so v zadnjih dneh s plovili prispeli na otok.

Tamkajšnji sprejemni center, v katerem je prostora za približno 400 ljudi, je prenatrpan, saj je v njem velika večina od skoraj 7.000 prebežnikov, kolikor jih je trenutno na otoku. Njihovo število je tako že preseglo število prebivalcev otoka, ki jih je okoli 6.000.

Avstrijska ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler je v luči tega poudarila, da so dramatične razmere na Lampedusi ponovno pokazale, “da je sedanji evropski migracijski sistem odpovedal”. “Evropska unija je predolgo stala ob strani in opazovala,” je dodala in pozvala k temeljitim reformam, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrija sicer že izvaja nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko, ki ga je prvič uvedla na vrhuncu begunske krize leta 2015, odločitev pa utemeljila z velikim migracijskim pritiskom. Sodišče EU je leta 2021 odločilo, da podaljševanje tega nadzora zaradi iste grožnje ni skladno s pravom EU. Slovenija zato pričakuje, da ga bo Avstrija ukinila.