Poplave v Pakistanu prizadele okoli 33 milijonov prebivalcev

Svet 27. Avg 202213:42 0 komentarjev
Pakistan poplave
PROFIMEDIA

Pakistanska vlada je danes odredila evakuacijo več tisoč ljudi, ki živijo blizu naraslih rek na severu države. V poplavah je od začetka monsunskega deževja v juniju umrlo skoraj tisoč ljudi, prizadele pa so okoli 33 milijonov prebivalcev, zaradi česar so v državi že v petek razglasili izredne razmere.

“Na začetku so se nekateri upirali evakuaciji, ko se je gladina vode zvišala, pa so vanjo privolili,” je povedal tiskovni predstavnik pakistanske reševalne službe Bilal Faizi.

Nacionalna agencija za obvladovanje nesreč (NDMA) je v petek sporočila, da so poplave letos uničile skoraj 220.000 domov, huje poškodovale pa pol milijona. Poleg tega so uničile tudi dva milijona hektarjev kmetijskih površin, 3100 kilometrov cest in 149 mostov, pod deročo vodo pa se je zrušil tudi hotel s 150 sobami. Vlada je v petek zato razglasila izredne razmere in mobilizirala vojsko, da bi se spopadla s “katastrofo epskih razsežnosti”, kot je poplave v sredo označil minister za okoljske spremembe Sherry Rehman.

Monsunsko obdobje, ki običajno traja od junija do septembra, je bistvenega pomena za namakanje nasadov in obnavljanje vodnih virov na indijski podcelini. Toda vsako leto prinese tudi uničenje. Po navedbah pakistanskih oblasti je letošnje monsunsko deževje primerljivo s tistim iz rekordnega leta 2010, ko so poplave zahtevale 2000 življenj, skoraj petina države pa je bila pod vodo.

Oblasti za uničenje krivijo okoljske spremembe, ki jih po njihovem povzročajo slabe prakse v drugih državah po svetu, a so za razdejanje krive tudi lokalne oblasti. Med glavnimi krivci v državi navaja korupcijo, slabo načrtovanje in kršenje lokalnih predpisov, zaradi katerih so v Pakistanu lahko zgradili več tisoč stavb na območjih, ki jim grozijo poplave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!