Popolnoma ohranjen mladič dinozavra, zvit v jajcu

Svet 22. Dec 202109:19 > 12:06 0 komentarjev
dinozaver
Darla Zelenitsky/CNN (ilustracija)

Fosil mladička dinozavra je brez primere. Popolnoma zvit v jajcu osvetljuje povezavo med dinozavri in pticami. Raziskovalci so preučevali zarodek dinozavra in odkrili več podobnosti s sodobnimi pticami.

70 milijonov let star fosil, embrionalni skelet oviraptoridnega dinozavra, so poimenovali Baby Yingliang, poroča CNN. Ime je dobil po kitajskem muzeju, v katerem je fosil.

Kosti mladičkov dinozavrov so majhne in krhke ter so se zato le redko ohranile kot fosili, je za CNN povedala izredna profesorica na oddelku za geoznanost na Univerzi Calgary v Kanadi Darla Zelenitsky. Zato je ta najdba še toliko bolj posrečena.

“To je neverjeten primerek. 25 let raziskujem jajca dinozavrov in še nisem videla česa podobnega,” je povedala soavtorica raziskave, ki je bila v torek objavljena v reviji iScience, Zelenitsky. “Do zdaj je bilo malo znanega o tem, kaj se je dogajalo v dinozavrovem jajcu pred izvalitvijo. Popolnih embrionalnih skeletov, ki bi bili ohranjeni v življenjski pozi, je namreč malo,” je poudarila.

Jajce je dolgo 17 centimetrov, dinozavrova velikost – od glave do repa – pa je ocenjena na 27 centimetrov. Raziskovalci verjamejo, da bi bil v odrasli dobi velik od dva do tri metre, piše CNN.

dinozaver
Darla Zelenitsky/CNN (ilustracija)

Raziskovalci iz Kitajske, Združenega kraljestva in Kanade so preučevali položaj zarodka Baby Yingliang in drugih najdenih oviraptoridnih zarodkov. Ugotovili so, da so se dinozavri v jajcu premikali in spreminjali poze, podobno kot to počnejo mladički ptičev. Pri pticah je takšno vedenje povezano s tako imenovanim trkanjem, ki ga nadzoruje centralni živčni sistem in je ključno za uspešno izvalitev.

“Večina znanih neptičjih zarodkov dinozavrov je nepopolnih, okostja so razčlenjena, kosti so na sklepih ločene,” je povedla avtorica študije in raziskovalka na Univerzi v Birminghamu v Združenem kraljestvu Waisum Ma. Nad ohranjenostjo zarodka, ki je v ptičji drži, so bili presenečeni. “Te drže pri neptičjih dinozavrih prej niso prepoznali,” je rekla.

dinozaver
Darla Zelenitsky/CNN (ilustracija)

Vse ptice so se razvile iz skupine dvonožnih dinozavrov, znanih kot teropodi. Med njimi so tudi tiranozaver in velociraptorji.

Obnašanje pred izvalitvijo pa ni edino vedenje, ki so ga ptice podedovale od dinozavrov. Tudi dinozavri so – podobno kot to počnejo ptice – sedeli na jajcih, je povedala Zelenitsky.

Fosil Baby Yingliang so našli v kitajski provinci Džjangši. Leta 2000 ga je kupil direktor podjetja Yingliang Group Liang Liu. Fosil je pozabljen končal v skladišču, ponovno pa so ga odkrili deset let pozneje med gradnjo Muzeja naravne zgodovine kamna Yingliang, poroča CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!