Porota je odločila: odvetnik iz vplivne ameriške družine umoril ženo in sina

Svet 03. Mar 202308:04 0 komentarjev
Alex Murdaugh
Andrew J. Whitaker/USA TODAY NETWORK/via REUTERS

V ZDA se je zaključilo odmevno šesttedensko sojenje vplivnemu nekdanjemu odvetniku iz družine uglednih tožilcev v ameriški Južni Karolini Alexu Murdaughu. Porota ga je spoznala za krivega umora žene in sina leta 2021. Po mnenju tožilcev je umor zagrešil, da bi odtegnil pozornost od svojih zločinov na področju financ.

V tujih medijih odmeva sojenje odvetniku iz ameriške zvezne države Južna Karolina Richardu ‘Alexu’ Murdaughu. 12-članska porota je namreč Murdaugha spoznala za krivega umora žene in sina junija leta 2021. Zdaj mu za vsako od dveh točk obtožnice grozi do 30 let zapora brez možnosti pogojnega izpusta, navaja britanski BBC.

Murdaugh prihaja iz politično zelo vplivne družine v okrožju Colleton (Južna Karolina). Do leta 2006 so člani te družine več desetletij opravljali funkcijo vodilnih tožilcev na tem območju, navaja tiskovna agencija Reuters. Tudi Murdaugh je v preteklosti veljal za uglednega odvetnika. Sojenje je tako razkrilo nemalo podrobnosti življenja znane družine, pozornost pa so pritegnili tudi dokumentarni filmi o Murdaughovih grehih, ki sta jih predstavila Netflix in HBO, piše STA.

54-letni Murdaugh naj bi 52-letno ženo Maggie in najmlajšega sina, 22-letnega Paula, s strelnim orožjem ubil na družinskem posestvu v notranjosti Južne Karoline – nanju je streljal od blizu, in sicer v bližini ut za pse. Ko je porota prebrala odločitev, Murdaugh, ki se je pred tem izrekel za nedolžnega in je trdil, da žene in sina ne bi poškodoval, ni pokazal nikakršnih čustev, še navaja Reuters. Je pa med sojenjem priznal, da je lagal o svojem alibiju in da je zagrešil več kaznivih dejanj na področju financ, zaradi česar je porota podvomila o njegovi kredibilnosti.

Po besedah sodnika Cliftona Newmana so dokazi o krivdi Murdaugha neizpodbitni. Po navedbah BBC sicer ni bilo predstavljenih neposrednih dokazov, kot so morilsko orožje ali okrvavljena oblačila. Namesto tega so se tožilci osredotočili na posnetek na aplikaciji za pošiljanje fotografij in videov Snapchat, ki ga je tik pred streljanjem posnel Murdaughov sin Paul in na katerem je slišati Murdaughov glas.

Alex Murdaugh
Grace Beahm Alford/ via USA TODAY NETWORK via REUTERS

Med sojenjem so tožilci Murdaugha prikazovali kot serijskega lažnivca ter vztrajali, da je on edini, ki je imel sredstva in priložnost zagrešiti umora.

Po mnenju tožilcev je ženo in sina umoril, da bi odtegnil pozornost od svojih dejanj na področju financ, vključno s krajo milijonov dolarjev od  poslovnih partnerjev in strank. Ta denar naj bi uporabljal za opioide, od katerih je menda odvisen, in na sploh razkošen življenjski slog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!