Poslednje ure na Titanu: sedeli so v mraku in mrazu ter poslušali glasbo

Svet 03. Jul 202317:02 0 komentarjev
podmornica titan
PROFIMEDIA

Christine Davud je razkrila nove podrobnosti tragedije podmornice Titan, v kateri sta umrla njen mož in sin.

Kot je Christine Davud povedala v intervjuju za New York Times, ki ga je povzel britanski Daily Mail, je njena družina (ona, mož Šahzada, hčerka Alina in sin Suleman) v kanadski Toronto odletela 14. junija. Tam pa je bil njihov let do pristanišča St John’s, kjer naj bi se pridružili odpravi, odpovedan.

Tako so imeli dodaten dan za raziskovanje mesta. Tudi polet naslednji dan je bil preložen, zato so se bali, da se sploh ne bodo mogli vkrcati na Titan. “Pravzaprav smo bili precej zaskrbljeni,” je za časnik povedala Christine Davud. “Zdaj si za nazaj želim, da bi se to res zgodilo,” je dejala.

V pristanišče St. John’s na Novi Fundlandiji so prispeli 15. junija in od tam odpluli proti mestu potopa. Prva dva dni so imeli tudi po 12 ur trajajoče sestanke, na katerih so se pogovarjali o potopu z znanstvenega in tehničnega vidika, pa tudi o razbitinah Titanika ter o globokomorskih živalih, ki bi jih utegnili videti.

Šahzada, Suleman Davud, Titan, podmornica
Šahzada in Suleman Davud/PROFIMEDIA

Debele nogavice in pokrivala priporočeni, prepovedana country glasba

Tistim, ki so se pripravljali na spust, je bilo naročeno, naj obujejo debele nogavice in pokrivala, ker se v globini lahko precej ohladi, dan pred potopom pa naj se držijo posebne diete in naj zjutraj pred potopom ne pijejo kave.

Potnikom je bilo rečeno tudi, naj si na telefone naložijo svojo najljubšo glasbo, pri čemer naj bi na izrecno zahtevo direktorja podjetja Ocean Gate, ki je organiziralo odpravo, Stocktona Rusha, prepovedali country glasbo. Rush, ki je bil prav tako del posadke, je potnike opozoril tudi, da bo spust potekal v trdi temi. Žaromete so namreč ugasnili, ker so s tem želeli prihraniti energijo. Na poti proti razbitinam Titanika pa naj bi potniki lahko v trdi temi opazovali bioluminiscirajoča globokomorska bitja.

Gospa Davud je v intervjuju povedala, da je bil njen mož med pripravami na potovanje tako navdušen, da je bil “kot vibrirajoč malček”. Nad Titanikom so se navdušili ob ogledu razstave o legendarni potopljeni ladji v Singapurju leta 2012, ob 100. obletnici potopa ladje. Kasneje je našla oglas podjetja OceanGate, ki je ponujalo odpravo na ogled ostankov Titanika in sprva se je odprave nameravala udeležiti sama z možem. Njihovo potovanje je bilo zaradi pandemije odloženo, ko pa so lahko prišli na vrsto, pa je bil Suleman dovolj star, tako da mu je odstopila mesto. 18-letni sin je na potop vzel Rubikovo kocko z upanjem, da bo podrl svetovni rekord v sestavljanju pod vodo, je povedala gospa Davud.

OceanGate Expeditions

Rekli so nam, da je potop “varnejši kot prečkanje ulice”

Povedala je še, da sta se s soprogom tri mesece pred tragedijo srečala za Rushem in njegovo soprogo.

V London sta priletela, da bi se srečala z zakoncema Davud in ju prepričala, da bo potop varen in odpravila njihove pomisleke o varnosti. Rush naj bi jim takrat zatrdil, da je pot v globine Atlantika s Titanom “varnejša kot prečkanje ulice”.

“O tej, inženirski plati potopa preprosto nismo imeli pojma,” je povedala Christine Davud. “Zdelo se je tako kot polet z letalom. Sediš v njem, ne da bi sploh vedel, kako deluje motor.” Le dvanajst tednov kasneje so se odpravili na propad obsojeno potovanje.

Ostanki podmornice Titan na kanadski obali
PROFIMEDIA

Verjetno se implozije sploh niso zavedeli

18. junija ob 8. uri se je Titan s petimi potniki na krovu začel potapljati proti Titaniku. Eno uro in 45 minut po potopu, ob 9.45 zjutraj, je bil stik s podmornico izgubljen.

Zdaj je znano, da je v tem času ameriška vojska zaznala zvok, ki ga pripisujejo imploziji Titana. Stockton Rush, direktor Ocean Gatea, francoski strokovnjak za Titanik Paul Henry Nargeolet, 58-letni britanski milijarder, pustolovec Hamish Harding, ter pakistanski poslovnež Šahzada Davud in njegov sin Suleman so bili verjetno mrtvi v trenutku, ne da bi se sploh zavedeli ali občutili, da se nekaj dogaja. Pet dni pozneje so ostanke podmornice našli na morskem dnu, 1.600 metrov od Titanika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!