Iranski predsednik pozval k pregledu zakonov

Svet 15. Okt 202211:31 > 18:16
Iran
Stringer/REUTERS

Prebivalci in prebivalke Irana že tedne množično demonstrirajo in se upirajo tamkajšnjemu režimu. Novo obilico besa in ogorčenja je med njimi povzročil video posnetek pripadnikov policije, ki med poskusom aretacije nadlegujejo protestnico in se je neprimerno dotikajo. Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem pozval k pregledu nekaterih zakonov, ki veljajo v državi. Po njegovih besedah bi se morali bolj osredotočiti tudi na status in priložnosti žensk.

V zadnjem mesecu dni Iranci in Iranke množično demonstrirajo in se upirajo tamkajšnjemu režimu. Novo obilico besa je med njimi povzročil video posnetek, ki prikazuje pripadnike policije, kako se med poskusom aretacije neprimerno dotikajo ene izmed protestnic in jo nadlegujejo.

Posnetek je zaokrožil po družbenih omrežjih in med uporabniki sprožil ogorčenje – številni so dogodek jasno obsodili, tudi tisti, ki so iranskim predstavnikom oblasti sicer naklonjeni. Po poročanju BBC je posnetek nastal v sredo v Teheranu.

“Poglej ga, smeji se”

Na posnetku vidimo skupino policistov v zaščitni opremi in čeladah, ki na glavni cesti obkrožijo žensko. Eden od njih jo zgrabi za vrat in jo popelje v množico približno dveh ducatov policistov – številni so na motorjih. Ženski se od zadaj približa drugi policist in položi svojo levo roko na njeno zadnjico. Ženska nato počepne, obkroži pa jo še več policistov. Izza kamere se sliši ženski glas, ki pravi: “Vlečejo jo za lase.”

Vozniki v bližnjih vozilih v znak protesta začnejo trobiti, ženska, za katero se zdi, da ne nosi hidžaba ali naglavne rute, pa vstane in zbeži s prizorišča. Na tej točki se zasliši ženski glas, ki pravi: “Poglejte ga, smeji se.”

Predstavniki teheranske policije so sporočili, da incident preiskujejo, poroča BBC. Več podrobnosti javnosti niso podali, so pa dodali, da so “sovražniki s psihološko vojno skušali v javnosti povzročiti zaskrbljenost in podpihovati nasilje”.

Glede na to, da se je dogodek zgodil v javnosti, se aktivisti za človekove pravice sprašujejo, kaj vse varnostne sile še počnejo za zaprtimi vrati, poroča BBC. Številni tamkajšnji zaporniki (zlasti politični) namreč že leta poročajo o slabem ravnanju, ki vključuje tudi psihično in spolno nasilje ter zlorabe.

Policija v Iranu
WANA (West Asia News Agency)/REUTERS

Veliko Irancev je komentiralo tudi, da se bodo prav zaradi tega video posnetka še odločneje odpravili na ulice in “udejanili svoj bes”.

Iranski predsednik pozval k pregledu zakonov

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je medtem pozval k pregledu nekaterih zakonov, ki veljajo v državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Pri pregledu kulturnih struktur je nujno pregledati, revidirati, posodobiti in po potrebi spremeniti zakone,” je danes dejal Raisi in poudaril, da je za odpravo dvomov v družbi potreben dialog.

“Ugotoviti moramo tudi, ali smo dosegli zastavljene cilje, in če ne, kje so težave,” je dejal po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA. Po njegovih besedah bi se morali bolj osredotočiti tudi na status in priložnosti žensk. Na katere zakone konkretno misli in ali se njegova zahteva nanaša na obvezno nošenje naglavnih rut, Raisi ni povedal, poroča dpa.

Ebrahim Raisi
Urad iranskega predsednika/WANA/REUTERS

Množične demonstracije po celotnem Iranu je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini. Iranska moralna policija jo je aretirala zaradi kršenja strogih pravil oblačenja – njena naglavna ruta se namreč ni dobro prilegala obrazu in je kazala nekaj pramenov las – kmalu zatem pa je umrla v policijskem priporu.

Grobo posredovanje iranskih varnostnih sil na protestih pa je zahtevalo veliko smrtnih žrtev. Po podatkih skupine Iran Human Rights s sedežem v Oslu je v protestih doslej umrlo najmanj 108 ljudi, v ločenih spopadih v glavnem mestu jugovzhodne province Sistan-Baluchestan, pa še vsaj 93 ljudi. V spopadih z varnostnimi silami naj bi po podatkih Amnesty International življenje izgubilo tudi več kot 20 mladoletnikov.

Iran kritiziral EU

Iran je danes kritiziral Evropsko unijo (EU) zaradi njenega stališča glede protestov v tej državi, ki ga je v petek v telefonskem pogovoru z iranskim zunanjim ministrom Huseinom Amirom Abdolahjanom ponovil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. “Nasilna represija se mora takoj končati. Protestnike je treba izpustiti”, je pozval Borrell.

EU naj bi v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov odločala o uvedbi sankcij proti Teheranu zaradi nasilnega zatiranja protestov. Vendar pa je v pogovoru z Borrelom iranski zunanji minister policijske operacije proti protestnikom označil za popolnoma legitimne in opozoril, da EU teh incidentov ne bi smela uporabiti kot izgovor za pritisk na Iran. “Nemiri, požigi in teroristične akcije nimajo več ničesar skupnega z mirnimi protesti,” je, kot je objavljeno na spletni strani iranskega zunanjega ministrstva, dejal Abdolahjan. Teheran je EU posvaril pred “ustreznim odzivom”, če bo EU uvedla sankcije, pri tem pa se omenja celo prekinitev diplomatskih odnosov in izgonu veleposlanika EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.