Potem ko so v sredo na Islandiji razglasili izredne razmere, se vulkan umirja

Svet 30. Maj 202411:50 0 komentarjev
bruhajoči vulkan
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je v sredo v bližini islandske prestolnice izbruhnil vulkan, ki je bruhal tudi do 50 metrov v zrak, se stanje sedaj umirja.

Aktivnost vulkana na polotoku Reykjanes na jugozahodu Islandije, ki je izbruhnil v sredo, se umirja, poroča islandska radiotelevizija RUV. Ognjenik sicer še vedno bruha lavo, vendar se je moč izbruhov znatno zmanjšala.

“Trenutno je največ aktivnosti na nekaj odprtinah, vendar je zaradi omejene vidljivosti na območju težko reči, koliko jih je,” je davi po lokalnem času sporočil islandski meteorološki urad in pojasnil, da bo aktivnost vulkana lažje oceniti, ko se bo nebo nekoliko zjasnilo.

Ognjenik pri kraju Grindavik je v sredo izbruhnil že petič od decembra lani. Lavo je bruhal kar 50 metrov visoko. Oblasti so razglasile izredne razmere ter evakuirale prebivalce mesteca in obiskovalce bližnjega priznanega termalnega kopališča Modra laguna.

Pred izbruhom je islandski meteorološki urad poročal o intenzivni potresni aktivnosti na območju vulkana in kopičenju 20 milijonov kubičnih metrov magme pod krajem Svartsengi, kjer stoji geotermalna elektrarna, ki 30.000 prebivalcev polotoka Reykjanes oskrbuje z elektriko in vodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!