Potopili bodo letalonosilko, polno azbesta: 30.000-tonski paket strupa

Svet 03. Feb 202314:56 2 komentarja
Letalonosilka v Braziliji
Brazilian Navy/REUTERS

Brazilske oblasti nameravajo potopiti šestdeset let staro letalonosilko Sao Paulo, ki ji zaradi tveganja za okolje že več mesecev ni dovoljeno vpluti v nobeno pristanišče. Okoljske organizacije so do odločitve kritične, saj letalonosilka vsebuje na tone azbesta, težkih kovin in drugih strupenih snovi, ki bi onesnažile morsko prehranjevalno verigo.

Brazilske oblasti so v sredo sporočile, da nameravajo potopiti šestdeset let staro poškodovano letalonosilko Sao Paulo. Ladjo že več mesecev vlečejo po Atlantiku, saj ji zaradi tveganja za okolje ni dovoljeno vpluti v nobeno pristanišče.

“Glede na razmere in naraščajoče tveganje vleke ladje, v luči vse slabše plovnosti in neizogibnosti spontanega, nenadzorovanega potopa, ni druge možnosti, kot da se ladjo potopi,” je sporočilo brazilsko ministrstvo za mornarico in obrambo.

Odločitev ministrstva so nemudoma kritizirali okoljevarstveniki, ki trdijo, da letalonosilka vsebuje na tone azbesta, težkih kovin in drugih strupenih snovi, ki bi onesnažile morsko prehranjevalno verigo. Ladjo so zato označili kot “30.000-tonski paket strupa”.

Direktor Baselske akcijske mreže (BAN) Jim Puckett je medtem brazilsko mornarico obtožil hude malomarnosti. “Če bodo nadaljevali z načrti o potopitvi strupenega plovila v Atlantski ocean, bodo kršili člene treh mednarodnih okoljevarstvenih pogodb,” je dodal.

V luči tega je brazilskega predsednika Luiza Inacia Lulo da Silvo, ki je prejšnji mesec nastopil mandat z obljubo, da bo preprečil naraščajoče uničevanje okolja, pozval, naj takoj ustavi ta nevarni načrt.

Letalonosilka je bila zgrajena konec petdesetih let prejšnjega stoletja v Franciji, katere mornarica je z njo plula 37 let. Sodelovala je pri prvih francoskih jedrskih poskusih na Pacifiku v 60. letih ter v operacijah v Afriki, na Bližnjem vzhodu in v nekdanji Jugoslaviji od 70. do 90. let prejšnjega stoletja.

Brazilija je 266 metrov dolgo letalonosilko kupila leta 2000 za 12 milijonov dolarjev. Lani pa je pooblastila turško podjetje Sok Denizcilik, da jo razstavi za odpadno kovino, a so avgusta turški okoljski organi načrt preprečili.

Brazilija je nato letalonosilko pripeljala nazaj, vendar ji ni dovolila vplutja v pristanišče zaradi tveganja za okolje. Mornarica je ladjo odvlekla na lokacijo 350 kilometrov od brazilske obale, kjer je voda globoka 5000 metrov, in lokacijo označila za najvarnejše območje za izvedbo potopitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje