Potrdili najvišjo temperaturo v Evropi. Kako visoka je in kje so jo izmerili?

Svet 30. Jan 202412:54 0 komentarjev
Zemljevid, vročina, španija
Foto: Nahel Belgherze via X/zajem zaslona

Svetovna meteorološka organizacija je potrdila, da je bila avgusta leta 2021 na Siciliji izmerjena najvišja temperatura na celinskem delu Evrope. Termometri so 11. avgusta pokazali 48,8 stopinje Celzija.

Nov rekord je 11. avgusta 2021 izmerila vremenska postaja v Sirakuzah na jugovzhodu Sicilije. Mednarodna skupina strokovnjakov je meritev zdaj le še potrdila. “Možno oziroma celo verjetno je, da se bodo v prihodnosti v Evropi pojavili še večji ekstremi,” je ob tem opozorila Svetovna meteorološka organizacija (WMO).

Prejšnji rekord, ki pa ga WMO ni neodvisno preveril, so izmerili leta 1977 v Atenah, kjer se je živo srebro dvignilo do 48 stopinj Celzija.

Leto 2023 najbolj vroče v zgodovini meritev

Konec novembra je WMO napovedal, da bo leto 2023 verjetno najbolj vroče leto v zgodovini meritev, kar se kasneje ni uresničilo, se je pa 2023 uvrstilo na drugo mesto, saj je bilo v povprečju za 0,17 stopinje Celzija hladnejše od leta 2020. Kljub temu je lani dvig temperature zemeljskega površja po podatkih službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) skoraj presegel kritično mejo 1,5 stopinje Celzija. 

Letos januarja je nato WMO napovedal, da bo letošnje leto morda še bolj vroče od lanskega. Po oceni agencije Združenih narodov se bodo namreč letos začeli kazati najmočnejši učinki segrevanja zaradi vremenskega pojava el niño. V Španiji so pred nekaj dnevi čez dan namerili presenetljivih 30 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!