Poveljnik britanske vojske: Civiliste je treba pripraviti na vojno z Rusijo

Svet 25. Jan 202414:36 1 komentar
BRITANSKA VOJSKA
Foto: PROFIMEDIA

Načelnik generalštaba britanske vojske je dejal, da je treba britanske državljane pripraviti na morebitno vojno z Rusijo. Ocenil je, da bi morala Velika Britanija v treh letih nujno povečati število vojakov s sedanjih okoli 74.000 na 120.000.

Zaradi premajhnega števila vojakov bi morali biti britanski državljani pripravljeni in opremljeni za boj v morebitni vojni proti Rusiji, je v sredo opozoril načelnik generalštaba britanske vojske general Patrick Sanders.

Ukrepi, ki bodo omogočili, da se naše družbe po potrebi pripravijo na vojno, so zdaj ne le zaželeni, temveč nujni, je dejal v govoru na mednarodni konferenci o oklepnih vozilih v Londonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ocenil je, da bi morala Velika Britanija v treh letih nujno povečati število vojakov s sedanjih okoli 74.000 na 120.000.

To pa po njegovi oceni ne bo dovolj. Slediti bo moralo urjenje in oprema državljanov, saj bi moral biti vsak konflikt “stvar vsega naroda”. Izpostavil je, da vojna v Ukrajini “brutalno ponazarja, da redne vojske začenjajo vojne, vojske državljanov pa jih zmagujejo v njih”.

Kot primer je postavil dogajanje v vzhodni in severni Evropi, “kjer bolj čutijo bližino ruske grožnje in že ravnajo preudarno ter postavljajo temelje za nacionalno mobilizacijo”.

Na morebitno vojno z Rusijo opozoril tudi Nato

Spomnil je tudi na nedavna opozorila predsednika vojaškega odbora zveze Nato, admirala Roba Bauerja, da “mir ni več zagotovljen” in da morajo biti civilisti v državah članicah Nata pripravljeni na morebitno prihodnjo vojno z Rusijo. Bauer je opozoril, da bi bilo v primeru vojne treba vpoklicati veliko civilistov.

Britanski obrambni minister Grant Shapps, ki je v začetku meseca napovedal povečanje obrambnega proračuna z 2,1 na 2,5 odstotka BDP, je medtem prejšnji teden opozoril, da se “svet iz povojnega preusmerja v predvojnega”. Vlada v Londonu sicer ne razmišlja o uvedbi obveznega vojaškega roka.

Omenjena svarila pred morebitno bližajočo se vojno z Rusijo je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov danes komentiral z besedami, da evropske države potrebujejo zunanjega sovražnika, da odvrnejo pozornost državljanov od svojih gospodarskih težav.

V zvezi z vojaškimi vajami, ki jih je Nato začel v sredo, in v katerih bo sodelovalo 90.000 vojakov ter so največje vojaške vaje zavezništva po hladni vojni, pa je Peskov dejal, da je njihov namen ustrahovati Rusijo.

Tudi nemški obrambni minister Boris Pistorius je pred dnevi posvaril pred morebitnim ruskim napadom na članice Nata in opozoril na nujnost krepitve nemške obrambe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje