Povračilni ukrepi Nemčije: Rusija mora zapreti štiri konzulate

Svet 31. Maj 202314:50 > 19:19 0 komentarjev
Nemški konzulat v Kaliningradu
PROFIMEDIA

Nemško zunanje ministrstvo je sporočilo, da mora Rusija zapreti štiri od petih konzulatov v Nemčiji. Pojasnili so, da gre za povračilni ukrep nemške vlade, potem ko je Moskva aprila uvedla zgornjo mejo števila zaposlenih, ki jih ima Nemčija lahko na svojih veleposlaništvih in drugih ustanovah v Rusiji.

“Odločili smo se, da umaknemo soglasje za delovanje štirih od petih ruskih konzulatov, ki delujejo v Nemčiji,” je sporočil neimenovan tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva. Kot je dodal, gre za povračilni ukrep Nemčije.

Po njegovih besedah je namreč Moskva z omejitvijo skupne nemške prisotnosti v Rusiji na 350 oseb “naredila korak k zaostrovanju”. “In ta neupravičena odločitev nemško vlado sili v zelo občutno zmanjšanje na vseh področjih njene prisotnosti v Rusiji,” je dejal.

Dodal je, da se je Berlin odločil zapreti nemške generalne konzulate v Kaliningradu, Jekaterinburgu in Novosibirsku ter ohraniti minimalno prisotnost kulturnih posrednikov, na primer v nemških šolah in Goethejevih inštitutih v Rusiji. Nemškega veleposlaništva v Moskvi in generalnega konzulata v Sankt Peterburgu ta odločitev ne zadeva.

O svoji odločitvi je Berlin že obvestil rusko zunanje ministrstvo in Moskvi postavil rok za zaprtje konzulatov. To mora storiti najkasneje do 31. decembra letos. Rusija bo v Nemčiji poleg enega generalnega konzulata sicer lahko ohranila tudi veleposlaništvo v Berlinu.

V Moskvi so potezo Berlina obsodili kot nepremišljeno in napovedali odziv. “V Berlinu ne sme biti nobenega dvoma, da ti nepremišljeni provokativni ukrepi ne bodo ostali brez našega ustreznega odziva,” je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Konec minulega tedna je nemško zunanje ministrstvo sporočilo, da so ruske oblasti več sto nemških javnih uslužbencev, vključno z diplomati ter zaposlenimi na področju kulture in izobraževanja, pozvale, naj zapustijo Rusijo.

Rusko zunanje ministrstvo je namreč aprila določilo zgornjo mejo števila nemških diplomatov in predstavnikov javnih organizacij, ki lahko ostanejo v Rusiji. Nemške oblasti so si sicer prizadevale Moskvo prepričati, da odločitev spremeni, a so bile pri tem neuspešne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!