V požaru v egiptovski koptski cerkvi umrlo več kot 40 ljudi, vzrok kratek stik

Svet 14. Avg 202214:04 > 15:40 0 komentarjev
Egipt
Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

Požar v koptski cerkvi v Egiptu je zahteval najmanj 41 življenj. Požar, ki so ga gasilci že obvladali, je po zadnjih podatkih povzročila napaka na električni napeljavi oziroma kratek stik.

V požaru, ki je danes izbruhnil v koptski cerkvi v Gizi, je umrlo najmanj 41 ljudi, so sporočili cerkveni predstavniki. Sprva so iz egiptovskega ministrstva za zdravje sporočili, da je bilo v požaru poškodovanih najmanj 55 ljudi, po zadnjih informacijah pa poročajo o 14 ranjenih.

Požar je izbruhnil v koptski cerkvi Abu Sifin v delavskem okrožju Imbaba na zahodni strani Nila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz egiptovskega notranjega ministrstva, ki vodi preiskavo dogodka, so kasneje sporočili, da so “forenzični dokazi pokazali, da je požar izbruhnil v klimatski napravi v drugem nadstropju cerkve”.

Do smrtnih žrtev je prišlo zaradi gostega dima in stampeda, ki ga je sprožil požar, je v izjavi po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal egiptovski minister za zdravje Halid Abdul Gafar. V požaru se je poškodovalo tudi pet pripadnikov civilne zaščite.

Po Reutersovih navedbah je bilo na obredu okoli 5.000 ljudi. Po izbruhu požara naj bi se zgodil stampedo, žrtve pa naj bi bili predvsem otroci.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je v odzivu na dogajanje na svoji Facebook strani zapisal, da je “mobiliziral vse državne službe, da bi zagotovil celovito ukrepanje”. Vodji koptske cerkve v Egiptu, papežu Tavadrosu II. je izrekel sožalje.

Egipt
Mohamed Abd El Ghany/REUTERS

Egipt je v zadnjih letih doživel več smrtonosnih požarov. Marca 2021 je v požaru v tekstilni tovarni v vzhodnem predmestju Kaira umrlo najmanj 20 ljudi. Leto prej sta dva požara v bolnišnici terjala 14 življenj bolnikov, ki so se tam zdravili zaradi covida-19, navaja AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!