Požar v Pulju: interventne službe zgrožene nad uporabo drona med gašenjem

Svet 11. Jul 202217:24 > 21:25 0 komentarjev
požar v Puli
Bralka/N1

Po požaru, ki je 8. julija pustošil po Pulju, so se pojavili posnetki iz zraka, ki pa jih ni posnel kanader – ta je pomagal pri gašenju ognjenih zubljev in katerega ekipa je bila preveč zaposlena z gašenjem in skrbjo za varnost posadke, temveč dron. To je povsem nezakonito početje, saj brezpilotni letalnik med intervencijo neposredno ogroža letalske gasilce, na kar so resno opozorili tako letalski strokovnjaki kot poveljniki gasilcev.

Glas Istre je 8. julija objavil članek Poglejte si fascinantni posnetek velikega požara z drona. Poleg članka je bilo o požaru, ki je zajel Pulj, objavljenih devetih posnetkov iz zraka. “Čeprav uredba EU, ki jo je izdala Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) in jo v Republiki Hrvaški izvaja Hrvaška agencija za civilno letalstvo, prepoveduje izvajanje letalskih operacij nad območjem, nad katerim se izvajajo nujne intervencije, je operater brezpilotnega letala snemal nad krajem nujne intervencije in s tem ogrožal zdravje, življenja in premoženje,” so na Facebook strani Brezpilotni sistemi v kriznih razmerah Hrvaška zapisali strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zaščito in reševanjem.

“Vsaka letalska operacija prinaša določena tveganja. Takšne operacije v gasilstvu (prelet nad požarom, op. a.) so tvegane. Razlog za to so visoke temperature, letalo pa lahko strmoglavi. A žal zgodba s tem še ni končana. Pilot drona je uporabil isti zračni prostor, ki ga piloti kanaderja uporabljajo za gasilske namene, kar je prav tako prepovedano,” so opozorili.

Strokovnjaki so analizirali vse posnetke, objavljene na omenjenem portalu. “Če je pilot upravljal dron tipa DJI Phantom, DJI Mavic ali DJI Mavic mini, je moral biti zelo blizu kanaderja, kot je razvidno s fotografij. Tokrat so se nesreči izognili, a bi lahko ob naslednjem posredovanju kanaderja dron vanj trčil in tako povzročil nepotrebne žrtve. Vse operaterje/pilote pozivamo: Ne izvajajte letalskih operacij nad območjem, nad katerim se izvajajo nujne intervencije,” so še posvarili.

požar v Puli
Bralka/N1

Dron zavira intervencijo

Podobnega mnenja so tudi drugi strokovnjaki in kot tudi gasilski poveljnik Istrske županije Dino Kozlevac, ki je 8. julija pozval, naj se med požarom dronov ne upravlja. “Če bo kanader opazil dron, se bo obrnil, pristal in ne bo ukrepal, dokler bo dron v zraku,” je takrat dejal. Poveljnik gasilske enote Pulj Ivica Rojnić pa je za Morski HR povedal, da je prejel informacije o preletu brezpilotnih letal nad požarom.

“Ukrepali bomo zoper tiste, ki to počnejo. To je prepovedano. Civilistom na splošno ni dovoljeno leteti nad območjem požara. To je dovoljeno gasilskim službam,” je pojasnil in dodal, da bo Operativno poveljstvo v Divuljah sprožilo uraden postopek prijave za kaznovanje storilcev. “Vsekakor je to opozorilo in prošnja vsem, naj se ljudje izogibajo uporabi dronov. Uporabnik drona ne ve, ali v zraku leti kanader ali helikopter. Ko kanader zagleda dron, se lahko vrne v bazo, saj zaradi drona ne sme ogrožati posadke in ljudi pod seboj,” je še dodal.

Uredništvo spletne strani Morski HR je sicer stopilo v stik z uredništvom Glasa Istre, ki je posnetke z dronom tudi objavilo in podpisalo s svojim imenom, avtorja pa navedlo pod psevdonimom “Mrak film”. Odgovorni urednik Glasa Istre Ivor Balen ni želel razkriti avtorja fotografij, povedal pa je, da so posnetke dobili od tretje osebe. “Snemanja z dronom nismo naročili ali ga poslali na območje požara. Posnetke smo dobili pozneje, ko je bil požar že pogašen. Videli smo, da škode ni bilo, zadeva pa je bila končana. Vseeno smo se odločili za objavo, predvsem zato, da bi javnost videla, kaj se je dogajalo, saj vsi posnetki, ki so bili posnetki s tal, niso prikazovali prave razsežnosti ognjenih zubljev. Z drona se je videlo, kako blizu hiš je divjal požar. Vse to smo objavili, ker smo želeli ozavestiti javnost, da se kaj takega ne bi več ponovilo. Na posnetkih se prav tako vidi, da njiva ni bila pokošena,” je navedel Balen.

Spomnimo, da je v soboto zagorelo na transformatorski postaji v Valdebeku v Pulju, ogenj pa se je zaradi močne burje naglo širil, a ga je gasilcem le uspelo omejiti. Zaradi požara je del Pulja ostal brez električne energije, bolnišnica je bila zaradi požara v pripravljenosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!