Požari v Kanadi ogrožajo mesto Yellowknife, oblasti razglasile izredne razmere

Svet 16. Avg 202320:02 0 komentarjev
Yellowknife, Kanada
Yellowknife, Kanada (Foto: Pat Kane /REUTERS)

Zaradi gozdnih požarov na severozahodu Kanade so pristojni razglasili izredne razmere. Mesto Yellowknife so namreč obkolili štirje požari.

Regionalne oblasti severozahodnega dela Kanade so v torek razglasile izredne razmere potem, ko so se gozdni požari nenadoma razširili ter začeli ogrožati mesto z 20.000 prebivalci Yellowknife, poroča španska agencija EFE. Po Kanadi še vedno divja več kot 1.000 gozdnih požarov, ki so doslej uničili 13,5 milijona hektarjev površin.

Županja mesta Yellowknife, ki so ga obkolili štirje gozdni požari, Rebecca Alty je stanovalce opozorila, naj se pripravijo na možnost evakuacije, ker se je ogenj približal na okrog 20 kilometrov.

Zaradi požarov so že evakuirali 3.500 prebivalcev mesteca Hay River. V mestu naj bi ostalo še okrog 500 ljudi, njihovo evakuacijo pa otežujejo uničene telefonske povezave.

Severozahodni teritorij je regija Kanade, ki obsega 1,15 milijona kvadratnih kilometrov, vendar ima le 45.000 prebivalcev. Večinoma gre za domorodna indijanska plemena.

Kanadska vojska je iz severozahodnega ozemlja doslej po zraku evakuirala več sto ljudi, ker je ogenj zaprl številne ceste, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da so zaradi gozdnih požarov v Kanadi letos morali evakuirati že skupaj 168.000 ljudi.

Požari so letos uničili že skoraj dvakrat več površin kot pa v celotnem lanskem letu, ko je zgorelo 7,3 milijona hektarjev, navaja kanadski medagencijski center za gozdne požare. Zahtevali so štiri življenja, gori jih še okoli 1.100. V provinci Britanska Kolumbija na zahodu pa je požare okrepil vročinski val, ki je ponekod dvignil temperature nad 40 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!