Dim čutijo tudi na Hrvaškem: dosegel je Buzet in Labin

Svet 21. Jul 202221:45 > 22. Jul 2022 08:37 1 komentar
Požar na Krasu
Borut Živulović/ BOBO

Požari, ki so v preteklih dneh zajeli Slovenijo, so prizadeli tudi kraje na Hrvaškem, natančneje Istro in Kvarner.

Po zadnjih informacijah istrskih gasilcev požari ne ogrožajo Hrvaške, povzroča pa težave dim, ki prihaja iz Slovenije in sega vse do Buzeta in Labina. Prav tako razmeram ne ustreza vreme, saj vročinski val ne popušča.

“Obstaja nevarnost za zdravje. Predvsem tisti, ki trpijo za boleznimi dihal, srca in ožilja, naj vsekakor ostanejo doma,” je svetovala Helena Glibotić Kresina, predstojnica Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. V nadaljevanju je pojasnila tudi, kaj to pomeni za kronične bolnike. “Dim vsebuje povečane koncentracije ogljikovega dioksida in ogljikovega monoksida, ki otežujejo vezavo kisika v krvi in ​​oskrbo organov s kisikom, zato se pri kroničnih bolnikih lahko poslabša klinična slika,” je poudarila Glibotić Kresina.

Opozorila pa veljajo ne le za kronične bolnike, temveč tudi za ostalo prebivalstvo. “Zaradi različnih kemičnih vsebin, ki jih dim vsebuje, se lahko po izpostavljenosti dimu pojavijo simptomi povečanega kašlja, sluzi, bronhospazem …” je še dejala. “Torej ostanite doma, v klimatiziranih prostorih in pazite, da razlika v temperaturi ne bo večja od pet do sedem stopinj. Pijte veliko tekočine. Naj bo to voda ali limonada, izogibajte pa se kofeinu ali kavi. Če greste od doma, nosite pokrivala in s seboj imejte tudi plastenko vode,” je še svetovala.

Tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal napotke za ravnanje ob požaru. Te si lahko preberete TUKAJ. 

Ozon
NIJZ

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje