Evropske ministrice pozivajo k odpravi omejitev za ženske Afganistana in Irana

Slovenija 18. Feb 202313:03 8 komentarjev
Tanja Fajon
Borut Živulović/BOBO

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je ob robu münchenske varnostne konference udeležila srečanja zunanjih ministric. S skupno izjavo so se zavzele za pravice žensk in deklet v Afganistanu.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je danes ob robu münchenske varnostne konference kot članica neformalne skupine zunanjih ministric udeležila srečanja zunanjih ministric. Na srečanju je deset ministric sprejelo skupno izjavo glede pravic žensk in deklet v Afganistanu in Iranu, so sporočili z zunanjega ministrstva.

V izjavi, sprejeti na srečanju, ki sta ga gostili predstavnici Nemčije in Kanade, so ministrice obsodile prizadevanja afganistanskih talibanov za izključitev žensk iz javnega življenja.

Z izključitvijo polovice prebivalcev Afganistana iz družbe talibani po njihovi oceni grobo kršijo človekove pravice in ogrožajo prihodnost celotne države. Zato ministrice pozivajo k odpravi vseh omejitev za ženske, predvsem njihove ključne vloge, pri zagotavljanju humanitarne pomoči.

“S tem bo ponovno vzpostavljena osnova za zagotavljanje pomoči, ki jo ženske, otroci in moški v Afganistanu nujno potrebujejo,” so zapisale v izjavi.

Poudarile so tudi, da stojijo ob strani pogumnim prebivalcem Irana, ki se vsakodnevno borijo za svoje pravice in svobodo. “Njihov boj kaže, da so vsi varni le tam, kjer so varne ženske. Ne samo v Iranu in Afganistanu, ampak po vsem svetu,” so še zapisale zunanje ministrice Slovenije, Nemčije, Kanade, Islandije, Liechtensteina, Belgije, Andore, Albanije, Mongolije in Libije, ki so podpisnice izjave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje