Pred Francijo še ene volitve: združena levica proti Macronu in skrajni desnici

Svet 05. Maj 202213:28 > 15:24 0 komentarjev
Jean-Luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon (PROFIMEDIA)

Pred francoskimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo junija, so se v zavezništvo proti dosedanjemu in prihodnjemu predsedniku Emmanuelu Macronu povezale stranke francoske levice. Če bi jim načrt morda uspel in bi osvojile večino parlamentarnih sedežev, bi lahko preprečile izvedbo napovedanih reform predsednika Macrona.

Francija je še naprej volilno razpoložena in v pričakovanju “tretjega kroga volitev”. Potem ko so Francozi 24. aprila v drugem krogu predsedniških volitev drugi mandat za vodenje države zaupali dosedanjemu predsedniku Emmanuelu Macronu, politično dogajanje v državi že zaznamujejo priprave na parlamentarne volitve, ki bodo junija. V zadnjih dveh desetletjih je veljalo, da si je na parlamentarnih volitvah večino zagotovila stranka zmagovalca predsedniških volitev. Pa bo tudi letos tako?

Francoski predsednik ima resda veliko pristojnosti, a za učinkovito vladanje ne glede na to potrebuje parlamentarno večino – tudi, denimo, za sprejetje že dalj časa načrtovane in nepriljubljene pokojninske reforme, s katero namerava Macron zvišati starost upokojevanja na 65 let. Macronu (stranka Naprej republika), ki se predstavlja kot politik sredine, načrte želijo prekrižati tako stranke politične levice kot skrajna desnica. Da bi izboljšale možnosti za dobro uvrstitev, so stranke levega pola celo sklenile zavezništvo.

Emmanuel Macron
PROFIMEDIA

Francozi bodo junija izvolili 577 poslancev narodne skupščine. Prvi krog bo 12. junija, drugi pa teden dni kasneje. V prvem krogu zmagajo kandidati, ki zberejo absolutno večino veljavnih glasov in 25 odstotkov glasov volilcev, registriranih v volilni enoti. V enotah, kjer zmagovalca ne bo v prvem krogu, se bodo v drugem pomerili kandidati, ki bodo prejeli 12,5 odstotka glasov volilcev, registriranih v volilni enoti.

Na levi strani francoskega političnega parketa stranke povezuje skrajni levičar Jean-Luc Mélenchon (Nepokorna Francija), ki se je v prvem krogu predsedniških volitev 10. aprila uvrstil na tretje mesto – podprlo ga je 22 odstotkov volilcev, skrajna desničarka Marine le Pen pa ga je premagala le za las. Mélenchonova Nepokorna Francija je sklenila zavezništvo z zelenimi, komunisti in socialisti. V Socialistični stranki, katere kandidatka za predsednico Anne Hidalgo je na predsedniških volitvah zbrala manj kot dva odstotka glasov, morajo dogovor o povezovanju še potrditi na strankarskem glasovanju, kar bodo predvidoma storili danes zvečer, piše STA.

“Predsedniku Emmanuelu Macronu želimo preprečiti nadaljevanje nepravične in brutalne politike ter premagati skrajno desnico,” so v skupni izjavi v sredo zapisali socialisti in Nepokorna Francija. Namesto zvišanja upokojitvene starosti z 62 na 65 let bi na levici radi njeno znižanje na 60 let, poleg tega pa nameravajo zvišati minimalno plačo ter razveljaviti reforme trga dela, ki jih je uvedel socialist François Hollande (predsednik med letoma 2012 in 2017), navaja francoska tiskovna agencija AFP. Stranke francoske levice se sicer nemalo razlikujejo v odnosu do EU: Mélenchon je glasen kritik evropske integracije, v Socialistični stranki pa so njeni močni podporniki.

Poleg francoskih konservativnih Republikancev, ki trenutno predstavljajo drugo največjo silo v narodni skupščini, a se jim na junijskih volitvah napoveduje poraz, so oči uprte tudi v francosko skrajno desnico. Marine le Pen (Nacionalni zbor) je bila v drugem krogu aprilskih predsedniških volitev bolj prepričljiva kot pred petimi leti – zbrala je 41,5 odstotka glasov podpore –, kot pomemben akter pa se uveljavlja tudi stranka še enega skrajnega desničarja, nacionalista Érica Zemmourja. Da bosta stranki skrajnih desničarjev sklenili zavezništvo pred parlamentarnimi volitvami, je malo verjetno, obstaja pa možnost, da bosta v drugem krogu volitev svoje volilce pozvali, naj glasujejo za kandidata katere od dveh strank, ki se bo uvrstil v drugi krog.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!