Pred Kapitolom grozil z domnevno bombo

Svet 19. Avg 202121:19 > 21:23
Kapitol
Elizabeth Frantz/REUTERS

Ameriška policija je zaradi grožnje z bombo izpraznila območje pred stavbo ameriškega kongresa. Kot poročajo ameriški mediji, je nek moški grozil, da bo razstrelil avtomobil, poln eksploziva, a se je po pogajanjih z agenti FBI po več urah predal.

Osumljenec, ki je dogajanje iz svojega avtomobila v živo prenašal na družbenih omrežjih, je v posnetkih napadal predsednika ZDA Joeja Bidna in demokrate, svaril pred revolucijo in se pritoževal nad trenutno vlado in njeno politiko glede Afganistana.

Iz varnostnih razlogov so izpraznili območje. Med drugim so izpraznili stavbo kongresne knjižnice in stavbo senatnega urada, pa tudi sedež nacionalnega odbora republikanske stranke. Senat in predstavniški dom ameriškega kongresa sta trenutno sicer na dopustu, a v kompleksu na Kapitolu dela številno podporno osebje.

Na območju sicer še vedno vladajo poostrene varnostne razmere po napadu podpornikov bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki niso hoteli priznati njegovega volilnega poraza. V napadu na kongresno stavbo 6. januarja so umrle štiri osebe. Aprila je prišlo do novega incidenta. Nek moški je zapeljal avto v ograjo in pri tem ubil kongresnega policista. Ostali so ga potem ustrelili in ubili.