Združeni narodi o “nočni mori” v Gazi: podhranjena tretjina dojenčkov in otrok

Svet 16. Mar 202410:04 > 13:39 1 komentar
podhranjeni otroci v gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby je dejal, da bi si ZDA želele ogledati izraelski načrt operacije v Rafi. "ZDA ne morejo podpreti nobenega načrta, ki ne vsebuje ustrezne obravnave vprašanja zaščite civilistov," je med drugim dejal. Medtem je v Gazo prispela prva pošiljka pomoči v okviru pomorskega koridorja, Sklad ZN za otroke (Unicef) pa opozarja, da je na severu Gaze hudo podhranjenih 31 odstotkov otrok, mlajših od dveh let.

ZDA želijo videti načrt izraelske operacije v Rafi na skrajnem jugu Gaze, kamor se je pred spopadi zatekla večina prebivalstva enklave, so v petek sporočili iz Bele hiše. Ob tem so poudarili, da Washington ne more podpreti nobenega načrta, ki ne vsebuje verodostojnih predlogov za zaščito civilistov, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Nismo ga videli. Vsekakor bi pozdravili priložnost, da si ga ogledamo,” je dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby in dodal, da ZDA ne morejo podpreti nobenega načrta, ki ne vsebuje ustrezne obravnave vprašanja zaščite civilistov.

Po njegovih besedah mora glede tega obstajati verodostojen in uresničljiv načrt, saj da bi vse drugo pomenilo katastrofo. Ob tem je poudaril, da ima Izrael dolžnost poskrbeti za varnost nedolžnih ljudi, ki so vpleteni v konflikt, da pa dejstvo, da ameriška vlada še ni videla načrta ne pomeni prelomnico v odnosih med Izraelom in ZDA.

V Rafi ujetih okoli 1,5 milijona Palestincev

V Rafi, ki leži tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, ki so tam našli zatočišče pred spopadi. Gre za zadnje mesto v Gazi, ki še ni bilo deležno kopenske ofenzive, na katero se izraelska vojska pripravlja že dalj časa.

Z urada izraelskega predsednika vlade so v petek sporočili, da je premier Benjamin Netanjahu odobril načrt vojaške operacije v mestu. Podrobnosti in časovnega okvirja niso podali, so pa zapisali, da je predvidena evakuacija prebivalcev, ki so v mestu našli zatočišče. Domnevno naj bi ljudi premestili na t. i. humanitarne otoke v osrednjem delu Gaze. Zaradi vsesplošnega uničenja enklave sicer ni jasno, kako bodo ti otoki delovali, vendar pa naj bi vojska ljudem zagotovila pomoč in začasna prebivališča.

rafa
Foto: Bassam Masoud/REUTERS

ZN opozarjajo na podhranjenost dojenčkov in otrok v Gazi

“Hitrost, s katero se je v Gazi razvila katastrofalna kriza lakote otrok, je šokantna,” je dejala izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Catherine Russell. Po podatkih njene organizacije je bilo januarja na severu Gaze hudo podhranjenih 15,6 odstotka otrok, mlajših od dveh let, zdaj pa ta številka znaša 31 odstotkov.

Veliko otrok medtem strada tudi v drugih delih enklave. V Han Junisu na jugu se po podatkih Unicefa s hudo podhranjenostjo sooča 28 odstotkov otrok, mlajših od dveh let, deset odstotkov pa jih trpi zaradi hude izčrpanosti. Tudi v Rafi na skrajnem jugu Gaze, ki velja za kraj z najboljšim dostopom do humanitarne pomoči, se je število hudo podhranjenih otrok, mlajših od dveh let, med januarjem in februarjem podvojilo s pet na deset odstotkov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Nočna mora za mame in dojenčke v Gazi

Da so razmere v Gazi nočna mora za mame in dojenčke, je na video novinarski konferenci iz Jeruzalema v petek poudaril tudi predstavnik UNFPA Dominic Allen. “Zdravniki poročajo, da ne vidijo več dojenčkov normalne velikosti,” je dejal in dodal, da je vedno več tudi mrtvorojenih otrok.

podhranjeni otroci v gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Neredke so po njegovih besedah tudi smrti novorojenčkov, ki so vsaj deloma posledica podhranjenosti, dehidracije in zdravstvenih zapletov, na številnih nosečnicah pa morajo zaradi pomanjkanja carski rez opraviti brez ustrezne anestezije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je Allen izpostavil, da so izraelske oblasti zavrnile nekatere pošiljke UNFPA za Gazo, ki so denimo vsebovale komplete za porodne babice, ali pa so iz pošiljk odstranili predmete, kot so svetilke in solarni paneli. “To je nočna mora, ki je veliko več kot humanitarna kriza,” je dejal in razmere v enklavi označil za krizo človeštva.

Pregled tovora na Cipru, pred odplutjem v Gazo
Pregled tovora na Cipru, pred odplutjem proti Gazi (Foto: Yiannis Kourtoglou/REUTERS)

Prva pošiljka pomoči za Gazo v okviru pomorskega koridorja dosegla kopno

Ekipa ameriške humanitarne organizacije World Central Kitchen je raztovorila pošiljko humanitarne pomoči, ki jo je ladja Open Arms v okviru pomorskega humanitarnega koridorja v petek pripeljala do Gaze, je danes sporočila organizacija. Dodala je, da tovor, ki obsega skoraj 200 ton hrane, zdaj pripravljajo na distribucijo.

“Ves tovor je bil raztovorjen in se pripravlja za razdeljevanje v Gazi,” je v izjavi sporočila organizacija in navedla. Dodala je, da je v pripravi tudi druga pošiljka pomoči, ki jo bodo v okviru pomorskega koridorja za Gazo dostavili s Cipra, a da nimajo informacij o tem, kdaj se bo dostava izvedla, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ladja Open Arms, ki je pravzaprav predelan vlačilec, je iz ciprskega pristanišča Larnaka s prvo pošiljko pomoči v okviru pomorskega koridorja na krovu izplula pred štirimi dnevi. V petek je prispela pred obalo Gaze, kjer je pomoč prevzela organizacija World Central Kitchen. Ker Gaza trenutno nima delujočega pristanišča je morala organizacija tudi postaviti pomol preko katerega so pomoč spravili na kopno. Kako bodo pomoč razdeljevali po enklavi medtem ni jasno, navaja britanski BBC.

Pobude za dostavo pomoči v enklavo iz zraka in prek morja so se okrepile v luči vse resnejših opozoril Združenih narodov in drugih organizacij, da je v Gazi lakota neizbežna in da je več otrok že umrlo zaradi pomanjkanja hrane. Po navedbah ZN pomoč iz zraka in po morju sicer ne more v celoti nadomestiti pomoči, ki dospe po kopnem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje