Pred ruskim veleposlaništvom v Berlinu našli truplo diplomata

Svet 05. Nov 202117:17 0 komentarjev
Rusko veleposlaništvo v Berlinu
PROFIMEDIA

Pred ruskim veleposlaništvom v Berlinu so sredi oktobra našli mrtvega diplomata. Rusko veleposlaništvo je smrt diplomata označilo za tragično nesrečo, nemške oblasti pa verjamejo, da je bil tudi agent ruske tajne službe FSB.

Neimenovanega 35-letnega diplomata so pred ruskim veleposlaništvom v Berlinu našli mrtvega že 19. oktobra, vendar je dogodek šele danes potrdil tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moški, čigar truplo je policija odkrila 19. oktobra na pločniku, je po poročanju nemškega tednika Der Spiegel, ki je prvi poročal o primeru, očitno padel iz višjega nadstropja veleposlaništva.

Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva je dejal, da je primer “znan ministrstvu”, vendar nadaljnjih podrobnosti ni želel posredovati.

Rusko veleposlaništvo je smrt diplomata označilo za tragično nesrečo, primera pa da “iz etičnih razlogov” ne bo komentiralo.

Je bil diplomat agent FSB?

Diplomat je na veleposlaništvu opravljal funkcijo drugega sekretarja. Nemške oblasti verjamejo, da je bil tudi agent ruske tajne službe FSB. Poleg tega naj bi bil v sorodu z visokim uradnikom drugega direktorata FSB. Gre za enoto, za katero zahodne tajne službe trdijo, da je bila vpletena v umor Gruzijca čečenskega porekla Zelimkana Kangošvilija v središču Berlina leta 2019. Ta primer je sprožil oster diplomatski spor med Nemčijo in Rusijo.

Rusko veleposlaništvo je sicer izjavilo, da špekulacije, ki se pojavljajo v nekaterih zahodnih medijih v kontekstu tega tragičnega incidenta, ocenjujejo kot absolutno neprimerne, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!