Predsednik češkega senata napovedal prenos Zemanovih pooblastil

Svet 18. Okt 202121:13 0 komentarjev
Miloš Vystrcil
(Miloš Vystrcil) PROFIMEDIA

Ker je sodeč po zdravniškem poročilu zdravstveno stanje češkega predsednika Miloša Zemana zelo slabo, je predsednik češkega senata prepričan, da je čas za prenos predsedniških pooblastil.

Češki predsednik Miloš Zeman zaradi slabega zdravja ni več sposoben opravljati svojih dolžnosti, je danes sporočil predsednik češkega senata Miloš Vystrcil. To pravi zdravniško poročilo bolnišnice, kjer se češki predsednik zdravi od 10. oktobra, je pojasnil in napovedal, da bi bilo treba sprožiti postopek za prenos predsedniških pooblastil na predsednika parlamenta in premierja.

Vystrcil je pojasnil, da je za informacijo o Zemanovem zdravstvenem stanju vprašal prejšnji teden, pismo zdravnikov vojaške univerzitetne bolnišnice, kjer zdravijo predsednika, pa je dobil danes zjutraj. “Vojaška univerzitetna bolnišnica ocenjuje, da predsednik Miloš Zeman ni sposoben opravljati svojih dolžnosti zaradi svojega zdravstvenega stanja,” je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predsednik zgornjega doma češkega parlamenta.

Zemana so v bolnišnico odpeljali 10. oktobra, dan po parlamentarnih volitvah v državi. Po poročanju čeških medijev ima hude težave z jetri. V njegovi ekipi pa na drugi strani o njegovem zdravstvenem stanju močijo.

Miloš Zeman
Leonhard Foeger/REUTERS

Prenos pooblastil, kot to predvideva 66. člen češke ustave

Kot je še povedal Vystrcil, je “glede na naravo bolezni dolgoročna prognoza (Zemanovega) zdravstvenega stanja zelo nejasna”. “Možnosti, da bo še lahko opravljal svoje dolžnosti v naslednjih tednih, so malo verjetne,” je glede na pismo zdravnikov še komentiral Vystrcil. Zato je zdaj po njegovem mnenju čas, “da se sproži postopek po 66. členu ustave”.

Ta člen omogoča parlamentu, da z glasovanjem predsednika razglasi za nesposobnega opravljanja dolžnosti. Predsednikove pristojnosti bi nato prevzela predsednik vlade v odhajanju in predsednik novega sklica spodnjega doma parlamenta, ki bi nato podelil mandat za sestavo nove vlade.

Zeman je sicer prejšnji teden še sklical ustanovno zasedanje novega sklica parlamenta za 8. november.

Zeman bi moral po volitvah podeliti mandatarstvo za sestavo nove vlade. To naj bi prejel Petr Fiala iz opozicijskega bloka Skupaj (Spolu), ki ga sestavljajo Fialova Demokratska državljanska stranka (ODS), desnosredinska stranka TOP 09 in sredinski krščanski demokrati (KDU-ČSL). Zavezništvo je na volitvah za las premagalo populistično stranko Ano pod vodstvom sedanjega premierja Andreja Babiša, skupaj s še dvema sredinskima strankama pa bodo v 200-članskem parlamentu lahko imeli 108 sedežev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!