Predsednik Milanović prvič v zgodovini zahteval izredno sejo sabora

Svet 20. Jul 202315:02 0 komentarjev
Zoran Milanović
PROFIMEDIA

Hrvaški poslanci bodo v poslanske klopi prvič v zgodovini države sedli na zahtevo predsednika republike. Zoran Milanović je izredno sejo sklical zaradi dolgotrajne stavke zaposlenih v pravosodju in finančne škode, ki je nastala ob preprodaji plina naftne družbe Ina.

Predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković je v sredo na zahtevo predsednika države Zorana Milanovića za petek sklical izredno zasedanje sabora. To je prvič, da je kak hrvaški predsednik zahteval sklic izredne seje. Milanović je to storil zaradi dolgotrajne stavke zaposlenih v pravosodju in finančne škode, ki je nastala ob preprodaji plina naftne družbe Ina.

Milanović od sabora zahteva, naj vladi naloži sprejem vseh potrebnih ukrepov za zagotovitev delovanja sodstva in ugotovi, katere institucije in osebe so odgovorne za finančno škodo državnega podjetja Hrvatska elektroprivreda (Hep) zaradi izvajanja vladne uredbe.

Hep je zaradi vladne uredbe o odpravi motenj na domačem energetskem trgu moral kupovati zemeljski plin od družbe Ina – lastnika katere sta država in madžarska skupina Mol – po ceni 47,60 evra na megavatno uro. Ko so napolnili skladišča in imeli presežke plina, so ga prodali naprej po ceni med enim centom in 34 evrov na megavatno uro. Izgube Hepa bi zaradi vladne uredbe po nekaterih ocenah lahko znašale do 200 milijonov evrov.

Zaradi nizkih plač pa že sedmi teden poteka stavka zaposlenih v pravosodju, ki je najdaljša stavka v zgodovini države. Sodni uslužbenci opravljajo samo še nujne naloge, sodni spisi pa se medtem kopičijo.

Milanović je v svoji zahtevi po sklicu izredne seje sabora ocenil, da je glede na to, da stavka uslužbencev poteka že sedmi teden, “resno ogroženo pravilno delovanje pravosodne veje oblasti, kar ogroža stabilnost celotne državne oblasti”.

“Ko sodstvo ne more pravilno delovati, ko državljani ne morejo uveljavljati svojih zakonskih in ustavnih pravic, in ko ni volje hrvaške vlade za rešitev tega položaja, menim, da je nujen takojšen odziv zakonodajne oblasti, hrvaškega sabora, da bi našli rešitev za težave v sodstvu, stabilizirali razmere in ponovno vzpostavili normalno delovanje sodstva in s tem celotnih državnih oblasti,” je pojasnil.

Glede plinske afere pa je ocenil, da vlada ne kaže namere, da bi ugotovila vse okoliščine, povezane s preprodajo plina in “sumljivim poslovanjem” Hepa. Dodal je, da je zanj odgovorno tudi ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni nadzor, zato mora sabor naložiti vladi, da najde in sankcionira odgovorne osebe.

Milanović je prvi hrvaški predsednik, ki je zahteval sklic izredne seje sabora, kar mu omogoča ustava. Poziv k temu, da zahteva sklic seje, je nanj naslovila celotna opozicija z izjemno stranke Domovinsko gibanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!