Predsedniška kandidatka pod plazom kritik zaradi nepoznavanja zgodovine ZDA

Svet 28. Dec 202318:16 0 komentarjev
Nikki Haley
Foto: PROFIMEDIA

Republikanska predsedniška kandidatka Nikki Haley se je znašla pod plazom kritik, ker na predvolilnem dogodku po vprašanju iz občinstva o vzrokih za izbruh ameriške državljanske vojne ni omenila suženjstva.

Gre za prvi večji spodrsljaj Nikki Haley, nekdanje guvernerke Južne Karoline in veleposlanice pri Združenih narodih, ki prihaja v nepravem času, saj ji je začela podpora v anketah naraščati. Vse več republikancev, ki ne podpirajo Donalda Trumpa, jo namreč vidi kot dobro alternativo nekdanjemu predsedniku ZDA. Njene možnosti za republikansko nominacijo sicer še naprej ostajajo minimalne.

Na javni tribuni v zvezni državi New Hampshire jo je nekdo iz občinstva vprašal, kaj je bil vzrok za ameriško državljansko vojno, ki je potekala med letoma 1861 in 1865. Medtem ko obstaja konsenz med zgodovinarji, da je bilo jedro spora vprašanje suženjstva, pa nekateri na ameriškem jugu, ki je izgubil vojno, kot glavni vzrok vztrajno poskušajo izpostaviti napetosti glede pravic zveznih držav v odnosu do zvezne oblasti v Washingtonu.

Haley je na vprašanje odgovorila, da je bil vzrok za državljansko vojno način vodenja vlade in vprašanje svoboščin. Nato je spraševalca vprašala, kaj on meni, pa ji je odgovoril, da ne kandidira za predsednika, a da ga preseneča, da ni omenila suženjstva.

Kasneje se je nanjo vsul plaz kritik in oglasil se je tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je dejal, da je seveda šlo za suženjstvo. 51-letna Haley je v četrtek v New Hampshiru v intervjuju za lokalni radio poskušala pojasniti svoje pripombe in zatrdila, da je bila državljanska vojna seveda povezana s suženjstvom.

Krivdo za zaplet pa je zvalila na moškega, ki jo je vprašal in ga obtožila, da je povezan z demokratsko stranko. Z vprašanjem bi naj želel škodovati njeni kampanji, da bi nominacijo republikanske stranke osvojil Trump, ki bi bil slabši kandidat proti Bidnu od nje, je pojasnjevala.

Haley je bila leta 2015 kot guvernerka Južne Karoline sicer deležna pohval, ko je ukazala sneti zastavo južnjaške konfederacije z vrha poslopja državnega kongresa. Njena odločitev je sledila rasistično motiviranem strelskem pohodu v temnopolti cerkvi v Charlestonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!